Forse toename aantal dak- en thuislozen – CU stelt vragen

homeless.jpg
Beukel van den JLF17816-bewerkt (002).jpg
Door Susanne van den Beukel op 19 december 2022 om 15:25

Forse toename aantal dak- en thuislozen – CU stelt vragen

Eind november bereikte ons het alarmerende bericht dat het aantal dak- en thuislozen het afgelopen jaar explosief toenam. Onder jongeren was er een toename van 50% en onder volwassenen 25%. Hierdoor is er een schrijnend tekort aan opvangplaatsen ontstaan. Het Leger des Heils trok landelijk aan de bel (klik hier ) We lazen in Tubantia dat Humanitas Onder Dak en het Leger des Heils Enschede deze situatie herkennen. De daklozenopvang puilt uit en mensen slapen op stoelen (klik hier ).

Het Leger des Heils en Humanitas Onder Dak maken zich grote zorgen over de toename van het aantal dak- en thuisloze jongeren. Vooral nu de winter is aangebroken. Deze instanties wijzen meerdere mogelijke oorzaken aan. Zo stopt momenteel de jeugdzorg zodra een kind 18 jaar wordt. Ook moeten jongeren soms na hun 21e verjaardag het huis uit vanwege de kostendelersnorm. Dit betekent dat de bijstandsuitkering van ouders wordt verlaagd als er meerdere volwassenen in hetzelfde huis wonen. Er wordt nu gezocht naar mogelijkheden om de opvangcapaciteit uit te breiden. Want gebrek aan locaties is het grote struikelblok.
Daarom stelde Susanne in de raadsvergadering van 7 december jl. de volgende mondelinge vragen aan het college van B en W:

  • Herkent het college deze zorgen? Zo ja, hoe hoog is de toename van het aantal dak- en thuislozen in de gemeente Hengelo?
  • Is er in de gemeente Hengelo genoeg (extra) opvangcapaciteit specifiek voor jongeren? Zo nee, kan dit indien nodig op korte termijn geregeld worden?

De wethouder antwoordde dat de (winter)nachtopvang in Enschede weer geopend is. Mensen hoeven daardoor niet in de winterkou op straat te slapen. Dak- en thuislozen uit Hengelo kunnen daar terecht. En ja, ze herkennen de problematiek. Deze is vaak ingewikkeld. Er is nauwelijks doorstroom, de GGZ zit vol en bij het beschermd wonen is er (pas) na 3 maanden een passende woning beschikbaar. Daardoor loopt alles vast.
Bovendien komen er vaak mensen in Enschede terecht die eigenlijk elders in het land opgevangen moeten worden. Deze worden de volgende dag terug gestuurd naar de gemeente van herkomst. Maar er is verbetering in zicht. Zo wordt per 1 januari 2023 de kostendelersnorm afgeschaft. Dit heeft hopelijk een drukkend effect op het aantal dak- en thuisloze jongeren. In januari zijn ook de meest recente cijfers beschikbaar over hoeveel dak- en thuislozen Hengelo heeft. De wethouder beloofde deze evaluatie ook meteen met de raad te delen.
Daarnaast kent Hengelo een zogenaamde Kamer-Raad voorziening, gefaciliteerd door Humanitas Onder Dak. Dit is een woon-, werk- en leerhuis voor jongeren die door een problematische thuissituatie niet goed aan hun studie kunnen werken. Het huis is bedoeld voor jongeren tussen de 16 en 26 jaar die redelijk zelfstandig functioneren. Ook hierover is binnenkort een evaluatie beschikbaar, die met de raad wordt gedeeld.
Ten slotte gaf de wethouder aan dat er structureel 65 miljoen euro extra per jaar beschikbaar komt vanuit het rijk (klik hier ). De definitieve plannen worden eind dit jaar gepresenteerd aan de Tweede Kamer. Dus begin 2023 denkt de gemeente Hengelo meer zicht te hebben op de aanvullende middelen die wij ontvangen. Op basis daarvan zal ook het huidige actieplan voor dak-en thuisloosheid worden aangepast.