Schoolgebouwen in Hengelo: vernieuwing dringend nodig

klaslokaal.jpg
WildedeGerrit-Jan.png
Door Gerrit Jan de Wilde op 22 december 2022 om 21:01

Schoolgebouwen in Hengelo: vernieuwing dringend nodig

60% van de schoolgebouwen in Hengelo is te oud, zo blijkt uit onderzoek. Een urgent probleem dat ook een urgente oplossing nodig heeft. Op 6 december gaf de gemeente een eerste voorzet. In dit artikel lees je er alles over.

Gemeente verantwoordelijk voor huisvesting scholen
Eerst even een korte toelichting. Gemeenten hebben een wettelijke zorgplicht en verantwoordelijkheid voor de huisvesting van primair, voortgezet en speciaal onderwijs. Daaronder vallen onder meer nieuwbouw, uitbreidingen en renovatie. Gemeenten ontvangen hiervoor geld van het Rijk. Schoolbesturen zijn zelf verantwoordelijk voor het (kleine) onderhoud en ontvangen hiervoor apart geld van het Rijk.

Alles over het Integraal Huisvestingsplan (IHP)
Gemeenten kunnen samen met schoolbesturen een Integraal Huisvestingsplan (IHP) opstellen. In het IHP staan de benodigde investeringen in de onderwijshuisvesting, zowel op korte als op lange termijn. Hiervoor zijn allerlei inventarisaties nodig. Denk aan de huidige staat van de schoolgebouwen, de bezettingsgraad, leerlingenprognoses en onderwijskundige ontwikkelingen. Vanwege het Klimaatakkoord staan er in het IHP ook allerlei eisen op het gebied van duurzaamheid. En door corona is er meer aandacht gekomen voor gezondheidseisen, zoals een goede ventilatie.

Vernieuwing dringend nodig in Hengelo
In november waren we als fractie op werkbezoek bij het Huis van Onderwijs in Hengelo. Hier zijn we dankbaar voor, want zo kregen we een goed idee van de urgentie van dit probleem. Zo is in Hengelo 60% van de schoolgebouwen ouder dan 40 jaar. Hier ligt dus een flinke opgave voor de gemeente en schoolbesturen.
Maar voordat de scholen vernieuwd kunnen worden, is er eerst een vernieuwd IHP nodig. Daarom werd er op 6 december een politieke markt georganiseerd. Het college van B en W presenteerde tijdens deze beeldvormende bijeenkomst 4 mogelijke scenario’s. Hierin werd uiteen gezet wat we de komende jaren kunnen doen en hoeveel geld dat gaat kosten. Maar 3 van deze scenario’s voldeden niet aan de kwaliteitseisen die het college zelf heeft vastgesteld.

Kosten zijn hoog, maar hoe hoog?
Tijdens deze avond kregen ook de schoolbesturen het woord. Zij schetsten hun zicht op de situatie. Dat gaf de raadsfracties – naast de presentatie vanuit het college – een helder beeld. De financiële impact de komende jaren is groot, want dit gaat miljoenen euro’s kosten. Vanuit de ChristenUnie namen Gerrit Jan en Susanne deel aan deze bijeenkomst. Dankzij het gesprek met de schoolbesturen tijdens ons werkbezoek konden we ons uitstekend voorbereiden. We waren kritisch in onze bijdrage. Want wij hebben de wethouder al eerder dit jaar gevraagd wat de plannen voor het IHP zijn en hoeveel geld er mee gemoeid is. Ondanks herhaaldelijke vragen kregen we alleen te horen dat het om substantiële bedragen gaat. In de begroting 2023-2026 is ook geen exact bedrag ingevuld. Daar kunnen we als raad dus weinig mee.

Hoe gaat het verder?
Wij moeten natuurlijk een weloverwogen keuze kunnen maken. Gelukkig organiseert het college begin volgend jaar een overleg waar we al onze technische vragen kunnen stellen. Daarnaast maken we ook dankbaar gebruik van de uitnodiging van de schoolbesturen om scholen in Hengelo te bezoeken. Op die manier krijgen we een nog beter beeld van de huidige situatie en de daarmee verbonden urgentie. Pas daarna komen we nog een keer als fracties bij elkaar. We gaan dan in een tweede beeldvormende politieke markt verder praten over de uitgewerkte scenario’s. Kortom: wordt vervolgd.