Op bezoek bij GBTwente: een innovatieve organisatie die meer waardering verdient
Op een zonnige maandagmiddag ging de fractie onlangs op bezoek bij GBTwente. Deze instantie ken je waarschijnlijk vooral vanwege de belastingaanslag die elk jaar op de mat valt. Maar wat gebeurt er eigenlijk met het geld dat je naar hen overmaakt? Hoe gaat GBTwente te werk? En met welke uitdagingen hebben ze te maken? Lees er alles over in dit artikel!
Eerst even een korte uitleg: GBTwente heft en int de gemeentelijke belastingen voor verschillende gemeenten in Twente. Dus ook voor Hengelo. Het geld dat dit oplevert wordt gebruikt voor zaken als het onderhoud van wegen, parken en straatverlichting, onderwijs en cultuur. Superbelangrijk dus. In Hengelo int GBTwente onder meer de onroerendezaakbelasting (je weet wel, van de veelbesproken WOZ-waarde), afvalstoffenheffing, rioolheffing en de hondenbelasting.
Minder kosten door samenwerking
GBTwente is een samenwerkingsverband dat in 2009 werd opgericht door de gemeenten Hengelo, Borne en Enschede. Het idee was om door deze samenwerking makkelijker kennis te delen, kwetsbaarheden te verminderen, de kwaliteit te verhogen en kosten te besparen. Een aantrekkelijk concept zo bleek. Want sindsdien zijn onder meer ook Losser, Haaksbergen, Almelo, Oldenzaal en Twenterand toegetreden tot het samenwerkingsverband. Daarnaast worden de belastingtaken ook voor de gemeenten Berkelland en Bronckhorst uitgevoerd.
De missie van GBTwente is de gemeentelijke belastingen persoonlijk en begrijpelijk te maken. De kerntaken zijn waarderen, innen en heffen van belastingen. Bij waarderen draait het vooral om de WOZ-waarde. In Hengelo worden elk jaar zo’n 46.000 panden, waarvan ruim 38.000 woningen, van een nieuwe waarde voorzien. Vroeger ging het personeel van GBTwente hiervoor de straat op. Tegenwoordig gebeurt de taxatie vooral via luchtfoto’s en geodata.
Omgaan met bezwaarschriften
De WOZ-waarde levert elk jaar weer verhitte discussies én een groot aantal bezwaarschriften op. Het afgelopen jaar was zelfs een piekjaar. Inwoners worden steeds mondiger. Daar komt bij dat er een wildgroei aan bureaus is die claimen dat ze inwoners hierbij kunnen helpen. Strengere regelgeving voor deze bureaus is in de maak. Want ze bezorgen de gemeenten en de rechtspraak veel extra werk en kosten daardoor de maatschappij veel geld.
Momenteel wordt er bij GBTwente in zo’n 8% van de gevallen bezwaar gemaakt tegen de WOZ-waarde. Ongeveer een kwart van deze bezwaarschriften wordt toegekend. Dat lijkt misschien veel, maar in de praktijk valt dat heel erg mee. Want dit betekent dat GBTwente, op een totaal van 280.000 getaxeerde objecten, in 97,5% van de gevallen een correcte waarde vaststelt. Een hoog percentage, maar GBTwente streeft er continu naar het nog beter te doen. Hiervoor zoekt GBTwente actief contact met de inwoners.
Zo makkelijk mogelijk
Sowieso is GBTwente ten opzichte van andere belastingkantoren innovatief en relatief ver met automatiseren. Dit komt vooral door een combinatie van jonge mensen op IT en mensen met veel ervaring op gemeentelijk gebied. Het betaalproces wordt voor iedereen zo makkelijk mogelijk gemaakt. Mensen kunnen betalen via een QR-code. En degenen die minder digitaal vaardig zijn kunnen gewoon bellen als ze een betaalafspraak willen maken.
In bepaalde gevallen wordt de gemeentelijke aanslag voor de afvalstoffen- en rioolheffing kwijtgescholden. Bijvoorbeeld bij mensen die een participatiewetuitkering hebben en aan bepaalde voorwaarden voldoen. Ondanks het feit dat het leven de afgelopen jaren een stuk duurder is geworden, ziet GBTwente overigens niet aan hun cijfers dat de armoede groeit. Zo is er geen stijging in het aantal aanmaningen en dwangbevelen. Wel heerst het gevoel dat mensen eerder dan voorheen hulp inschakelen als ze dat nodig hebben. In Hengelo worden er in totaal elk jaar zo’n 2.000 verzoeken tot kwijtschelding ingediend, waarvan er tussen de 1.100 en 1.400 worden toegekend.
Last van dalend vertrouwen
Naast mensen die niet kunnen betalen, is er ook een groeiende groep mensen die niet wil betalen. Zo neemt het aantal autonome en soevereine burgers toe. Dat zijn mensen die vinden dat de Nederlandse wet- en regelgeving niet op hen van toepassing is en ze dus ook nergens aan mee hoeven te betalen. Deze groep levert GBTwente veel werk op.
Daarnaast heeft de instantie als overheidsinstelling veel last gehad van de effecten van de toeslagenaffaire. Mensen hebben minder vertrouwen gekregen en trekken eerder aan de bel als ze het ergens niet mee eens zijn. Dit kan heel ver gaan. Zelfs in de persoonlijke sfeer worden medewerkers hiermee geconfronteerd. Dat is tegelijk de reden waarom de brieven van GBTwente niet meer met hun naam worden ondertekend.
Uitdagingen door AVG
Een andere uitdaging waar GBTwente mee worstelt, is de AVG-wetgeving. Zo weten de medewerkers niet hoeveel mensen er in de participatiewet zitten. Het liefst zouden ze daar wel cijfers over hebben, zodat ze daar op kunnen inspringen. Dat zou een hoop werk voorkomen. Afdelingen van GBTwente mogen zelfs niet in elkaars gegevens kijken. Ook samenwerken met andere instellingen zoals de Stadsbank, woningcorporaties en andere gemeentelijke organisaties, wordt erg lastig door de wet.
Al met al waren we onder de indruk van GBTwente. Ze doen werk dat misschien niet zo populair is, maar wel heel belangrijk. Sterker nog, Hengelo mag trots zijn op deze innovatieve instantie. Want ondanks alle uitdagingen doen ze er alles aan om het de inwoners zo makkelijk mogelijk te maken. En dat verdient onze waardering.