André is student én kandidaat-statenlid: “Democratie is meer dan een papiertje invullen”.

André de Mots kleinst.jpg
Door Elles Assink-Kroon op 28 februari 2023 om 17:10

André is student én kandidaat-statenlid: “Democratie is meer dan een papiertje invullen”.

Interview Hengelo’s Weekblad

In dit artikel een kennismaking met André de Mots. Hij is een van de ChristenUnie-kandidaten uit Hengelo voor de Provinciale Statenverkiezingen. Hij vertelt over wat hem beweegt om zich verkiesbaar te stellen. En waarom deze verkiezingen belangrijk zijn, juist ook voor Hengelo.

Wat als eerste opvalt aan André, is zijn leeftijd. Nog maar 22 jaar en nu al op de kandidatenlijst voor de Statenverkiezingen. “Ik sta op nummer 33, dus ik maak me weinig illusies,” zegt hij lachend. Waarom dan toch op die lijst? André: “Ik zie het als een soort steunbetuiging. En zo kan ik de ChristenUnie een beetje onder de aandacht brengen in de studentenwereld.” De boerenzoon uit Drenthe studeert momenteel in Enschede, waar hij een master Technische Bedrijfskunde aan de UT doet. Daarnaast is hij ook actief betrokken bij studentenvereniging RSK.

Meer invloed uitoefenen
Deze betrokkenheid kenmerkt hem. André: “In 2019 mocht ik voor het eerst stemmen. Op de fiets terug naar huis dacht ik: ‘Een papiertje invullen, is dat nou de hele democratie?’ Als lid van een politieke partij heb je toch weer net iets meer invloed, vind ik.” Omdat hij christelijk is, viel de keuze snel op de ChristenUnie. Niet alleen de christelijke identiteit trok hem. Zo vindt hij het ook belangrijk dat de CU mikt op welvaart in brede zin. “Ze kijken echt naar de mens achter het geld.”

Betrokken bij Hengelose fractie
Toen hij lid werd, duurde het niet lang totdat hij actief werd. Op een gegeven moment organiseerde de ChristenUnie Hengelo een avond met fractieleden Susanne van den Beukel en Herman Groeneveld. Nieuwsgierig als André was, ging hij daarheen. Later bezocht hij een jongerenavond. Daarna kreeg hij een belletje van Herman. “Hij vroeg of ik mee wilde doen met de fractievergaderingen. Het leek me interessant om dat eens te proberen. Zien wat het inhoudt.” Dat deed hij ongeveer een jaar. Hij stopte ermee toen hij voor korte tijd naar Rotterdam verhuisde.

Lijstduwer
Tegenwoordig woont hij weer in Hengelo. Zijn kandidaatstelling voor de Provinciale Statenverkiezingen kwam trouwens niet vanuit de fractie. “Alle christelijke studentenverenigingen in Overijssel werden op een gegeven moment uitgenodigd voor een open dag bij de ChristenUnie Overijssel. Daar ging ik heen. Het leek me interessant om te zien hoe bestuur op provinciaal niveau werkt. Dat staat meestal toch wat verder van je af.” Tijdens dat bezoek gaf hij aan dat hij beschikbaar was als lijstduwer. Dat aanbod werd met open armen ontvangen. Want net als veel andere politieke partijen vindt de CU het lastig om jongere kandidaten te trekken.

Provincie heeft veel invloed
De opkomst ligt bij de Provinciale Statenverkiezingen altijd een stuk lager dan bij landelijke verkiezingen. Dat ziet André graag anders. De provincie heeft immers veel invloed. Op dat niveau wordt besloten waar grote bedrijventerreinen komen. Hoe de infrastructuur eruitziet. En of steden en dorpen huizen bij mogen bouwen. André: “De provincie is de laag tussen de landelijke politiek en de gemeenteraad. Ze spelen ook een belangrijke rol bij de regionale economie. Laatst was bijvoorbeeld in het nieuws dat Nederland te veel buitenlandse studenten heeft. In Twente speelt dat helemaal niet. Hier mogen er nog wel wat bij. Want die studenten zijn belangrijk voor de regionale economie.”

Hengelose treinverbindingen belangrijk CU-punt
Hengelo komt specifiek aan bod in het CU-verkiezingsprogramma voor de Provinciale Statenverkiezingen. Dit gaat met name over de treinverbindingen. “De CU Overijssel ziet graag een nieuw station bij Hengelo Westermaat. Ook wil de CU, naast de ICE-trein die er al rijdt, een snellere spoorverbinding tussen Amsterdam en Berlijn mét een stop in Hengelo. Bovendien moet de lijn Zutphen-Lochem-Hengelo verduurzaamd worden.”

Toekomst in de politiek?
Die nadruk van de ChristenUnie op klimaat en duurzaamheid vindt hij goed. “De CU wil ook graag dat de provincie het goede voorbeeld geeft door in 2030 klimaatneutraal te zijn. Best ambitieus, ik weet niet of dat gaat lukken. Maar ze zetten in ieder geval een stip aan de horizon.” Ook hecht hij aan de cultuur van betrouwbaar bestuur bij de CU. “Ik vind het belangrijk dat je als gedeputeerde of wethouder verantwoordelijk met je rol omgaat.” Dat is trouwens niet iets wat hij zelf ambieert. “Eerst maar eens m’n studie afmaken. En daarna wil ik graag nog naar het buitenland. Ondanks mijn studierichting zie ik mezelf niet echt werken bij een grote multinational. Het liefst ga ik uiteindelijk aan de slag bij een klein bedrijf.”