Armoede en schulden (Politieke Markt)

Armoede en schuld.jpg
Beukel van den JLF17816-bewerkt (002).jpg
Door Susanne van den Beukel op 8 september 2020 om 12:17

Armoede en schulden (Politieke Markt)

Weet u dat 1 of de 10 kinderen in Hengelo in armoede leeft? Weet u dat er in onze stad 5.440 huishoudens moeten rondkomen van een inkomen tot 120% van de bijstandsnorm? Daarnaast wordt er een toename van mensen in armoede en met schulden als gevolg van de Corona crisis verwacht. Onze Tweede Kamer fractie maakt zich sterk voor de bestrijding van armoede in Den Haag en gelukkig komen er hulppakketten maar tóch, de lokale opgave is groot.

De evaluatie van het armoede- en schuldenbeleid van de afgelopen 4 jaar werd tijdens de beeldvormende politieke markt op 8 september besproken. We werden gevraagd wat wij van de aanpak ven de gemeente vinden. Ook werd gevraagd om concrete suggesties mee te geven voor het opstellen van het nieuwe beleid. Reden genoeg om als fractie diep in de stukken te duiken én met betrokken organisaties en stichtingen zoals het Noodfonds Hengelo, het Diaconaal Platform, Humanitas maar zeker ook met mensen in de bijstand te spreken om te horen wat zij in de praktijk ervaren.

Er werd geconstateerd dat de gemeente de basis goed op orde heeft. Zo werd van het kind-pakket goed gebruik gemaakt en hier moet zeker een voorzetting van komen. Daarentegen zijn er haast geen regelingen voor volwassenen. Hier zal verandering in moeten komen. Er zijn veel mogelijkheden, die niet gevonden worden of die bijvoorbeeld pas na een vooruitbetaling of een lening beschikbaar zijn. Maar wie zit op een lening te wachten als hij/zij al schulden heeft? En, als de beurs al smal is, is een vooruitbetaling ook geen optie. Dus dat moet zeker anders. 

Als ChristenUnie spraken we ons uit voor:

  • Bevorderen van mobiliteit, door beschikbaar stellen van een fiets of OV kaart voor personen jonger dan 65+
  • Binnen het Jeugdfonds Sport en Cultuur ook afspraken maken met andere aanbieders naast Intersport
  • De collectieve zorgverzekering voor tandheelkunde en fysio verruimen
  • Uitbreiding van het minimapakket voor grote uitgaven zoals matrassen en meubels en herziening van de lening-regeling
  • Aanvraagprocedure versimpelen, zodat iedereen hem vindt die hem nodig heeft
  • Bij schulden verder inzetten op vroege signalering en preventie

Het ligt ons na aan het hart, dat de gemeente meer maatwerk inzet met een menselijke maat én dat er in het nieuwe beleid ruimte komt voor tussentijdse aanpassingen. Juist omdat we niet weten wat de Corona-effecten op lange termijn zijn moeten we  in het beleid niet krampachtig aan 120% vasthouden. We moeten hier juist flexibel mee om gaan zodat niemand tussen wal en schip terecht komt.

We zijn benieuwd naar het nieuwe beleidsvoorstel wat vermoedelijk in oktober aan de gemeenteraad wordt aangeboden. Is dit een thema wat u raakt?

Wat moet volgens u nog anders of beter? Schroom dan niet om het met ons te delen, neem contact op ….

Op 22 september 2020 heeft het college van B en W het concept Beleidskader Armoede en schulden 2021 - 2024 vastgesteld. U kunt dit concept beleidskader tot 20 oktober 2020 inzien via www.hengelo.nl/terinzage