Bezoek aan nieuwe locatie Voedselbank
Als fractie hebben we een bezoek gebracht aan de nieuwe locatie van de Voedselbank Midden Twente aan de Beitelstraat in Hengelo. 100 vrijwilligers staan paraat om iedere vrijdag ruim 325 rijk gevulde kratten uit te delen.
Hier schuilt een hele logistieke planning achter. Want een deel van het voedsel komt van lokale ondernemers zoals bakkers en supermarkten, en moet door de vrijwilligers worden opgehaald. Een deel van het voedsel komt uit Deventer, het centrale distributiepunt. En dankzij budget vanuit het rijk en de provincie kan de organisatie ook vers fruit en groente inkopen.
Als een geoliede machine
Op vrijdag kunnen de cliënten het voedselpakket ophalen. We waren tijdens de uitgiftemiddag van 14.00 tot 16:30 uur aanwezig en konden met eigen ogen zien dat het liep als een geoliede machine. De nieuwe locatie biedt meer beweegruimte voor cliënten en vrijwilligers en ruimte voor twee enorme koeleenheden, diverse vriezers en de voorraad. De Voedselbank moet uiteraard aan de wettelijke standaards van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit voldoen en mag geen voedsel uitreiken waarvan de houdbaarheidsdatum is verstreken. Vandaar dat omvangrijke eigen investeringen nodig waren, maar ook steun van de provincie en de drie deelnemende gemeentes om de Voedselbank Midden Twente in Hengelo open te kunnen houden en aan de standaards te voldoen. Vanuit de vestiging in Hengelo worden alle goederen en diensten verdeeld over de drie uitgiftepunten, te weten Hengelo, Borne en Goor (Hof van Twente).
Noodhulp
De voedselbank is voor mensen, die ‘geen of onvoldoende geld hebben om eten te kopen’, vermeldt de website. ’De voedselbank zamelt gratis voedsel in waaruit pakketten worden samengesteld.’ Verder geeft de site aan dat ze bedoeld zijn als noodhulp voor mensen die voor kortere of langere tijd financieel niet rond kunnen komen. ‘De maximale tijd dat een deelnemer voedselpakketten ontvangt is drie jaar. Bij het beoordelen van de aanvraag volgt Voedselbank Midden Twente de richtlijnen van de landelijke voedselbankorganisatie. Hierbij worden de inkomsten verminderd met de onvermijdbare vaste lasten. Het overblijvende normbedrag mag voor de eerste persoon in een huishouden niet hoger zijn dan € 300 per maand, voor elke volgende persoon in het huishouden wordt dit normbedrag verhoogd met € 110.’
Dankbaar voor de inzet
Als ChristenUnie realiseren we ons dat het een van onze verantwoordelijkheden als christen is om mensen in armoede te helpen. We zijn dan ook dankbaar voor het werk en vooral de inzet van zo veel vrijwilligers van de Voedselbank om die hulp te bieden aan mensen die, door welke omstandigheden dan ook, aangewezen zijn op een steun in de rug. Dankbaar ook voor de inzet van onze minister voor Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen, Carola Schouten, die de voedselbank een warm hart toedraagt.
De voedselbank in Deventer vormde op woensdagavond 12 april het decor voor de televisie-uitzending van OP1. De talkshow stond in het teken van armoede en de bestrijding ervan. Aan tafel kwamen onder meer Carola Schouten en Leo Wijnbelt, voorzitter van Voedselbanken Nederland, en cliënten van de voedselbank aan het woord. Deze talkshow is hier terug te zien.