Bibliotheek – meer dan alleen boeken
Op werkbezoek in de bibliotheek aan de Beursstraat in hartje Hengelo
Als je de bibliotheek binnenkomt, voel je meteen iets gebeuren. Er is gezelligheid, mensen lezen bij koffie of thee de krant, je hoort kinderen die rond boeken neuzen of samen met hun ouders of grootouders gezellig bij het Leescafé de Stoet lunchen. Mensen ontmoeten elkaar. Je ziet alle leeftijden en beleeft een warme sfeer. Het is een openbare en fijne plek om te zijn. Niet voor niets noemen we onze bibliotheek ook vaak de huiskamer van de stad.
Maar wat steekt er eigenlijk allemaal achter, vroegen wij ons af. We zien er zo veel gebeuren en gingen daarom met al onze nieuwsgierigheid op werkbezoek. Toen hoorden wij dat de bibliotheek uiteraard veel meer te bieden heeft dan alleen boeken, tijdschriften, muziek en films. De bibliotheek richt zich op vijf zogenoemde kerntaken, namelijk:
- ter beschikking stellen van kennis en informatie
- bieden van mogelijkheden tot ontwikkeling en educatie
- bevorderen van lezen en laten kennismaken met literatuur
- organiseren van ontmoeting en debat
- kennismaken met kunst en cultuur
Het is dus veel meer dan uitleen alleen. Als we horen dat 7% van de Hengeloërs boven de 16 jaar laaggeletterd zijn, dan zijn deze bijna 6000 mensen voor ons een grote groep. Het landelijk gemiddelde ligt bij 12%. Lezen is helaas niet meer vanzelfsprekend en steeds meer mensen, vooral jongeren, hebben er moeite mee. Toen we hoorden dat 2,5 miljoen mensen in Nederland boven de 16 jaar moeite hebben met lezen, schrijven en/of rekenen en dat 25% van de kinderen in het primair onderwijs met een taalachterstand begint, dan is dat zorgelijk.
Daarom probeert de bieb in samenwerking met bijvoorbeeld het onderwijs het lezen te stimuleren en het leesplezier bevorderen. We zijn dankbaar dat 27 scholen in gemeente Hengelo aan de Bibliotheek op school deel nemen.
De samenleving vraagt steeds meer zelfredzaamheid van ons. Dat begint al met een forse toename van de digitale dienstverlening. Maar veel ouderen hebben moeite met de omgang met de computer en hebben veel baat bij een cursus computervaardigheid of de zogenoemde DigiHulp.
Daarom zijn er op de bovenste verdiepingen het oefenplein en het ontwikkelplein te vinden. Hier staat Hengeloërs een ruim aanbod ter beschikking, van juridische hulp tot het Informatiepunt digitale overheid. De bibliotheek werkt met verschillende partners samen. Inwoners kunnen in de bibliotheek gratis en vrijblijvend naar hun spreekuren gaan.
Op dezelfde verdieping zaten mensen te studeren en konden wij horen dat er vlijtig Nederlands werd geoefend. Ook dat is een service van de bibliotheek, namelijk hulp bij het leren van de Nederlandse taal.
Na afloop van het bezoek waren wij onder de indruk wat de medewerkers van de bibliotheek, partnerorganisaties en tal van vrijwilligers voor ons te bieden hebben. Onze bieb moeten we koesteren!