Kabelgoottegels voor de veiligheid
Bij het opladen van elektrische auto’s kunnen losliggende oplaadkabels op de stoep hinderlijk en zelfs gevaarlijk zijn. De Gemeente Soest heeft een proef gedaan met kabelgoottegels. Tijdens het laden van het voertuig ligt de kabel in de tegel, verzonken in het trottoir; netjes weggewerkt en dus veilig voor voetgangers. De proef is succesvol verlopen en inwoners kunnen ze onder bepaalde voorwaarden aanvragen.
ChristenUnie Hengelo heeft op 2 juli 2022 aan B&W gevraagd hoe zij aankijken tegen het introduceren van dergelijke kabelgoottegels. Daarnaast vroegen we of het college ons inzicht kan geven in de toename van aanvragen voor elektrische laadpalen in het afgelopen jaar.
Goed plan, wel aandachtspunten
Het antwoord kwam al op 11 juli. Het college bleek goed geïnformeerd te zijn en positief tegenover het idee te staan. Wel zijn er aandachtspunten. Bij een aansluiting in de meterkast is de belasting van het net onvoorspelbaar. Ook moet B&W nog uitzoeken of er juridische gevolgen zijn als particulier bezit in gemeentegrond komt te liggen. Zij willen ook in Hengelo een proef met kabelgoten starten en hierbij de ervaringen in Soest en andere gemeenten meenemen.
In 2025 zijn er volgens prognoses 260 openbare laadpalen nodig. Op dit moment staan er al ruim 70. Een concessiehouder beoordeelt de aanvragen en plaatst de laadpalen.