Zorgen over lachgasverslaving

Lachgas.jpg
Beukel van den JLF17816-bewerkt (002).jpg
Door Susanne van den Beukel op 7 juli 2022 om 17:47

Zorgen over lachgasverslaving

Twee jaar geleden aanvaardde de gemeenteraad een motie over het tegengaan van lachgasgebruik en werd de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) hierop aangepast.

22 maart jl. stelde het college van B&W een aanwijzingsbesluit in voor het verbod van recreatief lachgasgebruik in de binnenring van Hengelo.

7 april vroeg de ChristenUnie of het college zicht had op een toename van lachgasverslaafden. Ook wilden we weten in hoeverre het college op de hoogte was van preventie, voorlichting en samenwerking van politie en zorgverleners. Kort nadat de vragen waren ingediend haalde de actualiteit ons in.

Alarmerende toename
In een uitgebreid interview in Tubantia van 17 mei jl. deelt neuroloog Lucille Dorresteijn van het MST ziekenhuis te Enschede haar bezorgdheid over de gevolgen van het groeiende gebruik van lachgas hier in Twente. Wij kwamen snel in actie en stelden op 18 mei aanvullende vragen. Dorresteijn trekt aan de bel want blijkbaar ‘is de urgentie van het probleem nog steeds niet doorgedrongen tot de politiek’.

Als wij lezen dat zij patiënten (hier in Twente!) ziet, die wel honderd (lachgas)ballonnen per dag gebruiken, dan is volgens ons dit probleem meer dan urgent en zorgwekkend. In dit interview wordt bevestigd dat jongeren hier in Twente onder invloed van lachgas aan het verkeer deelnemen en, aldus Dorresteijn, ‘meerdere keren per maand op de spoedpost van het MST terecht komen.’ Op 25 juni vertelde Kishan uit Enschede in een interview met Tubantia dat hij wel 600 lachgasballonnen per dag gebruikte.

College deelt onze zorgen niet
14 juni beantwoordde het college onze vragen na overleg met o.a. Tactus Verslavingszorg, die geen toename signaleert. Ook op basis van cijfers van andere organisaties deelt het college onze zorgen niet en ziet daarom geen noodzaak om jongeren hierover voor te lichten.

Vragen aan college 7-april-2022 
Aanvullende vragen aan het college 18-mei-2022
Antwoord college 14-juni-2022

Labels: