Voltijds onderwijs aan hoogbegaafden
Vragen in de raadsvergadering van 14 februari j.l.
Ouders van hoogbegaafde kinderen maken zich grote zorgen omdat een speciale vorm van voltijds onderwijs op basisschool 't Schöppert in Hengelo wordt opgeheven. De fractie van ChristenUnie heeft hier vragen over gesteld aan het college van B en W.
31 hoogbegaafde leerlingen uit groep 5 tot en met 8 volgen vijf dagen per week speciaal op hen toegespitst onderwijs. Zij komen uit Hengelo, heel Twente en een deel van de Achterhoek naar OBS ’t Schöppert, dat met dit speciale voltijds onderwijs uniek is in de regio.
www.1twente.nl meldde op 17 februari jl. dat er vanaf de zomer geen groep 5 meer instroomt. Is dit het gevolg van het vormen van een nieuwe scholengemeenschap tussen OSB ’t Schöppert en de katholieke Schothorstschool? (Dit is een van de samenwerkingsscholen mede resulterend uit de fusie medio 2020 van de Stichting Scholengroep Primato en de Dr. Schaepmanstichting.) De gewijzigde statuten, het convenant en de nieuwe naam - Stichting Symbio - zijn op 22 december 2021 door de raad goedgekeurd.
Slecht alternatief
Naast de zogenoemde HB-lijn, het voltijds onderwijs dat dreigt te verdwijnen, biedt Symbio één dag per week een Topklas voor alle Hengelose basisschoolleerlingen en extra projecten in het voortgezet onderwijs voor leerlingen uit groep 8. Verder moeten alle scholen steeds beter worden toegerust en moet het aanbod voor hoogbegaafde kinderen worden gedecentraliseerd.
Ongeruste ouders vinden dat hun kinderen niet geholpen zijn met één dag per week extra aandacht en spreken van een ‘sterfhuisconstructie’. ‘Een specialistische school is simpelweg een must’, stellen zij, en de enige school met een voltijds HB-lijn staat in Neede. De ouders hebben de hulp ingeroepen van de ChristenUnie, waarop Susanne van den Beukel namens de fractie hier op 14 februari schriftelijke vragen over heeft gesteld aan het college van B&W.
Nog beter: starten in groep 1
De Werkgroep Onderwijs van de landelijke Stichting Hoogbegaafd hoopt dat deze discussie iets goeds gaat opleveren. Het kan zelfs nog beter: ‘Het is mooi dat ’t Schöppert deze klassen heeft in de bovenbouw, maar eigenlijk zouden kinderen vanaf groep 1 hier terecht moeten kunnen. En graag op een gewone school, zodat ze minder ervaren dat ze een stempel hebben.’
Onze fractie heeft n.a.v. het stellen van de vragen uitgebreid met het bestuur van Symbio gesproken. We zijn blij om te horen dat er vanuit het schoolbestuur individuele gesprekken worden gevoerd met ouders van kinderen die nu het voltijds HB-onderwijs volgen en er op maat naar oplossingen wordt gezocht die passen bij de behoefde van het kind. Daarnaast hebben de oprichters van hbscholen.nl met ons contact opgenomen. Deze stichting is betrokken bij gesprekken tussen ouders, schoolbestuur en het Samenwerkingsverband Primair Onderwijs voor deze regio. Landelijk zijn samenwerkingsverbanden verantwoordelijk voor de uitvoer van passend onderwijs per regio. Schoolbesturen kunnen veel zelf organiseren, maar zo'n samenwerkingsverband houdt er toezicht op dat elk kind passend onderwijs krijgt aangeboden. Onze fractie ziet uit naar de beantwoording van onze vragen vanuit het college van B & W.