Geen gokhallen in Hengelo

casino.jpg
Beukel van den JLF17816-bewerkt (002).jpg
Door Susanne van den Beukel op 14 januari 2022 om 14:40

Geen gokhallen in Hengelo

Er komen geen kansspelautomatenhallen in Hengelo. In de gemeenteraadsvergadering van 12 januari kozen 25 raadsleden voor de nuloptie, oftewel niets doen om zulke hallen in Hengelo te vestigen. Elf raadsleden wilden daarentegen wel de weg vrij maken voor zulke hallen.

Het college van B en W had de raad om een principe-uitspraak gevraagd, waarbij twee locaties in aanmerking kwamen voor een gokpaleis. Een All-in-leisure in de leegstaande Brinkpassage in het centrum en een gokhal bij Van der Valk aan de A1.
Behalve de ChristenUnie waren onder meer de SP, BurgerBelangen, GroenLinks, CDA en D66 tegen een gokpaleis. Om leegstand in de binnenstad te vullen kwamen  alternatieven naar voren, zoals een sport- en spelhal, een idee van SP-fractievoorzitter Hugo Koetsveld. Ook wij gaven aan om liever in iets te investeren waar iedereen blij van wordt, met name iets voor onze jongeren.
De VVD deed het debat uit de politieke markt van december over, wilde tijd rekken en kwam met het idee om twee casussen uit te werken en het besluit over de verkiezingen heen te tillen. Maar juist nu was het moment om kleur te bekennen, verantwoording te nemen en na een intensief traject met veel ruimte voor gesprek een keuze te maken, namelijk voor of tegen. De VVD ging met gestrekt been in het debat en wilde juist inzetten op zulke hallen en werd hierin gesteund door de PVV en Lokaal Hengelo. D66-fractievoorzitter Rik Oude Munnink bestreed dit omdat 'het huis altijd wint'. 

Slecht voorbeeld
Spanje is er een slecht voorbeeld van dat het huis altijd wint. Bijna één procent van het bruto binnenlands product gaat om in de goksector. Het land telt 680.000 gokverslaafden, bijna 1,5 procent van de bevolking. Alleen al in Madrid zijn er zo'n 400 goklokalen, vooral in de armere buurten met veel jeugdwerkloosheid. Je vindt ze zelfs op minder dan 400 meter van scholen, waardoor jongeren nog sneller in de problemen komen. Er is zelfs een opmerkelijk verband tussen schoolresultaten en de nabijheid van goklokalen. Steeds vaker belanden minderjarige gokverslaafden bij hulpverleners.

Laten we onze inwoners, en vooral de jeugd tegen dit gevaar beschermen. Voorbeelden van insprekers, ervaringsdeskundigen, lieten zien, dat gokverslaving op de loer ligt. De uitgebreide rondvraag bij ChristenUnie-collega's in het hele land, die gokhallen in hun gemeentes hebben, verduidelijkte dat de blijkbaar positieve effecten van gokhallen meer in het verdienmodel liggen en dat de aantrekkelijkheid van de stad ver te zoeken is. Als ChristenUnie zijn we enorm blij dat de gemeenteraad gisteren lef heeft getoond en met duidelijke meerderheid tegen gokhallen in Hengelo heeft gestemd.

Bronnen: Twentsche Courant Tubantia en Nederlands Dagblad

Labels: