Subsidie voor de Voedselbank

20190524_120600.jpg
Beukel van den JLF17816-bewerkt (002).jpg
Door Susanne van den Beukel op 10 november 2021 om 21:09

Subsidie voor de Voedselbank

Op 10 november werd in de gemeenteraad de beleidsbegroting 2022-2025 besproken en vastgesteld. Er waren veel (e)moties bij het aanscherpen van de begroting en het aangeven van wijzigingen. Belangrijk was de motie die de ChristenUnie samen met zeven andere partijen indiende over het verlenen van subsidie aan de Voedselbank.

De motie van GroenLinks, PvdA, D66, VVD, ProHengelo, CDA, SP en de ChristenUnie hield in dat er voorwaarden moeten worden gesteld aan het verlenen van subsidie aan de Voedselbank door de gemeente. Deze werd met 23 voor en 10 tegen aangenomen. De reactie van de tegenstanders was fel. De ChristenUnie zou anderen uitsluiten en - erger nog - de indieners van de motie zouden geen hart hebben voor de Voedselbank. Dit is absoluut onjuist.

Wat ging eraan vooraf?
De Stichting Voedselbank Midden-Twente omvat de locaties Borne, Goor en Hengelo. De locatie aan de Sloetsweg in Hengelo fungeert als uitgifteplek maar is ook distributiecentrum voor Borne en Goor. Omdat het symbolische huurcontract met Welbions eind dit jaar afloopt, is de Voedselbank op zoek naar een nieuwe locatie. Begin juli dienden zij hiervoor bij de gemeente Hengelo een extra subsidieaanvraag in voor huisvesting voor € 45.000 per jaar met een looptijd van 10 jaar. De raad had hier veel vragen over, zoals: betalen de gemeenten Borne en Hof van Twente mee? Waarom in Hengelo en niet in Borne en Goor, want daar zijn al ruimtes beschikbaar?
Dit leidde tot een motie waarin het bestuur van de Voedselbank werd verzocht meer informatie te geven. Het college kreeg het verzoek om zo spoedig mogelijk met het bestuur in gesprek te gaan, zodat we het daarna in een Politieke Markt konden bespreken. Dit vond medio juli plaats. Daarna volgde een uitgebreide brief van de Voedselbank en een reactie daarop van het college. In september was er opnieuw een Politieke Markt. In oktober kwamen veel fracties (ChristenUnie inbegrepen) op uitnodiging van het bestuur van de Voedselbank nogmaals bij elkaar voor een uitgebreid overleg. Men ging dus niet over één nacht ijs.

Jaarlijkse subsidies
Geen andere maatschappelijke organisatie kan diensten in deze omvang aanbieden. In totaal spannen ruim 90 vrijwilligers in Hengelo, Borne en Hof van Twente zich wekelijks in zodat er ruim gevulde voedselpakketten kunnen worden uitgereikt. Hierdoor is de Voedselbank Midden-Twente voor de gemeente een belangrijke partner in de bestrijding van armoede en schulden.
Daarom krijgt de Voedselbank Midden-Twente vanuit de gemeente Hengelo jaarlijks € 20.000 subsidie, die voor de komende vier jaar is toegezegd. De gemeenten Borne en Hof van Twente geven ieder € 10.000, zodat er € 40.000 beschikbaar is.

Motievoorwaarden
Aanvullend op deze € 20.000 kreeg de gemeente Hengelo nu de vraag om een subsidie van € 45.000 voor huisvesting voor de komende 10 jaar. Vanaf een subsidie van € 50.000 is het gebruikelijk om hieraan voorwaarden te verbinden. Het gaat immers om gemeenschapsgeld. Over deze voorwaarden hebben wij als acht fracties lang op detailniveau en met veel fingerspitzengefühl zitten broeden en slijpen.

Samenwerking
Zo vinden wij  het niet meer dan logisch een partner te vragen om ook eens met Wijkracht of de Cliëntenraad Minima te sparren. Kunnen kwetsbare mensen niet nog beter worden geholpen als men samenwerkt en kennis en kracht bundelt? Vaak zijn schulden de hoofdoorzaak van armoede en van de behoefte aan een voedselpakket. Is het dan niet vanzelfsprekend dat de gemeente Hengelo op de diensten van BudgetAlert of de mogelijkheden van het Kindpakket wil wijzen?

Huisvesting
Anderzijds: hoe eerlijk is het om andere waardevolle maatschappelijke organisaties in Hengelo, zoals All4Free, de Weggeefwinkel en het Inloophuis, niet in huisvesting te subsidiëren en de Voedselbank voor totaal € 65.000 een blanco cheque te geven? De voorwaarden zijn niet dwingend en eisend. Wij hebben immers hetzelfde doel om mensen niet in de kou te laten staan maar om hen te helpen. Daarom willen de acht fracties de subsidie van € 45.000 zelfs los zien van huisvesting en de Voedselbank de vrijheid gunnen om dit bedrag te besteden aan wat zij denken dat nodig is om in hun voortbestaan te voorzien.

Hoe nu verder?
Aan de verantwoordelijke wethouder Ten Heuw is de opdracht meegegeven nu zo spoedig mogelijk met de Voedselbank over deze voorwaarden te praten. Worden ze door de Voedselbank aanvaard, dan is de weg vrij voor het verlenen van deze aanvullende € 45.000 subsidie. Onze waardering blijft groot voor al deze vrijwilligers die zich met hart en ziel inspannen om dienstbaar te zijn voor de hulpbehoevende ander.

Bijlage: Motie Subsidievoorwaarden Voedselbank

Labels: