Nieuwsbrief CU Hengelo september 2022

Hengelo
Nieuwsbrief september 2022

 

Voorwoord van fractievoorzitter Susanne van den Beukel

“Hoe was het in Zweden?”, vroeg een wildvreemde me enkele dagen geleden. “Ja goed”, antwoordde ik verbaasd. “Hoe weet u dat?”, wilde ik bijna vragen. Maar toen wist ik het weer. In juli stond er een zomerinterview met mij in Tubantia. Ik hoop dat ook jij een fijne zomer hebt gehad. Inmiddels zijn de scholen weer begonnen en is ons zomerreces voorbij. Tijdens het eerste fractieoverleg van het nieuwe politieke seizoen keken we kort terug en vooruit. Graag nemen we je in deze nieuwsbrief mee in de onderwerpen die ons de afgelopen maanden bezighielden.

Veel belangrijke dossiers
In juli bespraken we onder meer de pittige bezuinigingsvoorstellen van het college voor het sociaal domein. Het mes gaat in de sociale uitgaven en de raad werd gevraagd tussen 3 scenario’s te kiezen. Meer hierover lees je verderop in deze nieuwsbrief. De laatste raadsvergadering voor de zomervakantie werd gekenmerkt door protesterende boeren met tractoren en spandoeken op het Burgemeester Jansenplein. In het vragenkwartier kreeg de burgemeester scherpe vragen over waarom Hengelo een bus met vluchtelingen terug naar Ter Apel stuurde. De actualiteit van deze zorgen – en de energiecrisis niet te vergeten –  houdt ook ons bezig.

Vluchtelingen in Hengelo
We zijn als ChristenUnie tevreden met de houding van onze burgemeester om vluchtelingen hier in Hengelo welkom te heten. Een bus vol jonge mannen uit veilige landen ging inderdaad terug. Maar meteen de volgende dag kwam er een bus vol vrouwen en kinderen. Dit omdat Hengelo al veel gezinnen opvangt. De opvanglocatie aan de Hazenweg heeft onder meer een school. Er zijn hier dus ruime faciliteiten om kinderen net iets meer te bieden. Onze stad loopt niet weg voor zijn verantwoording. In tegendeel. Naast de burgemeesters van Utrecht en Velsen riep ook onze burgemeester Sander Schelberg in een interview in Trouw van 26 augustus jl. op om de crisis in Ter Apel samen op te lossen.

Financiële uitdagingen
Dan was er in juli ook nog de zomerbrief. Nou ja, een boekwerk van 158 pagina’s kun je nauwelijks meer een brief noemen. Het gaat hier om de voorloper van de begroting die in het najaar door de raad wordt besproken. In een politieke markt hebben Herman Groeneveld en Gerrit Jan de Wilde onze kijk hierop verwoord. Volgens de jaarstukken van 2021 hielden we als gemeente vorig jaar 9,3 miljoen euro over. Maar de komende jaren stellen ons voor behoorlijk wat financiële uitdagingen. Onder andere door onzekerheden hoeveel geld wij voor bepaalde taken van het Rijk ontvangen. Toch laat de zomerbrief een algemene reserve van 36 miljoen euro zien. Uiteraard moeten we ons niet rijk rekenen. Want op een totaal van 322 miljoen euro aan uitgaven gaat het om slechts 11%. We moeten als raad dus weloverwogen besluiten of en hoe we dit geld besteden. Deze discussie zal de komende tijd zeker een terugkerend thema zijn.

Inkomsten en uitgaven
Bron: https://www.hengelo.nl/bestanden/documenten/Nieuws/2021/Publieksvriendelijke beleidsbegroting DEF_website.pdf

Frisse start
Als fractie zijn we weer fris aan de start. Veel belangrijke onderwerpen vragen juist ook om onze mening als ChristenUnie. Wij houden je op onze website en sociale media verder op de hoogte. Wil je een keer mee praten of van gedachten met ons wisselen? Aarzel niet om contact met ons op te nemen.

Hartelijke groet,

Susanne van den Beukel (raadslid en fractievoorzitter)

Kennismaking met Tracy Vermeer, nieuw bestuurslid van CU Hengelo

Misschien had je het al gezien op een van onze socials: Tracy Vermeer is sinds de laatste ledenvergadering de nieuwe bestuurssecretaris van de CU Hengelo. Zij volgt Paul Koole op. We zijn natuurlijk heel blij met haar komst. Ze zit nu een paar maanden in functie. De hoogste tijd dus voor een nadere kennismaking!

TracyVermeer

Er zijn voor iedereen – ook voor hen die zich niet laten horen
Tracy had al langere tijd de behoefte om politiek bestuurlijk actiever te worden. De vacature binnen het CU-bestuur kwam op haar pad via collega Lydia Scheringa – voor velen binnen de CU Hengelo geen onbekende. Opkomen voor mensen die het nú (nog) moeilijk hebben in de samenleving vindt ze heel belangrijk. Tracy: “Wat ik zo goed vind aan de ChristenUnie is dat we het verschil maken voor mensen die het gevoel hebben aan de zijlijn te staan. Die nu in een zwakke positie zitten of afgehaakt zijn. Mensen worden snel in een hokje geduwd, bijvoorbeeld op basis van hun sociaal-economische status. In Nederland kun je daaruit ontsnappen. Maar veel mensen weten niet hoe. Daar wil ik een steentje aan bijdragen. Via mijn werk, via de kerk en via de medezeggenschapsraad op school, bij de buitenschoolse opvang en het kinderdagverblijf. Die gedrevenheid zit in mij als persoon en wordt gevoed door mijn geloof.”

Genuanceerd verhaal belangrijk
Corona lijkt op z’n retour, maar de problemen in de Nederlandse samenleving worden er niet minder om. Sterker nog, we lijken van de ene crisis in de andere te rollen – energiecrisis, vluchtelingencrisis, klimaatcrisis, koopkrachtcrisis. Hoe ziet Tracy de rol van de CU hierin? “We moeten een genuanceerd verhaal blijven vertellen. Dat is ook een van de sterke punten van de ChristenUnie. Dat we niet meegaan met de waan van de dag.” Ze vindt het belangrijk om te weten hoe iets écht zit. “Ik heb niet snel een mening over dingen waar ik niets vanaf weet. Mensen ventileren tegenwoordig heel snel hun opvattingen over iets, zonder dat ze weten hoe het zit. Je oordeel uitstellen is goed; dat gebeurt te weinig.”

Hengeloërs meer betrekken
Niet alleen op landelijk niveau rommelt het, ook in Hengelo speelt er genoeg. Tracy ziet graag een directere communicatie om inwoners meer te betrekken. “We moeten er niet te veel van uitgaan dat mensen dingen wel weten. In veel gevallen is dat helemaal niet zo. Op een gewone dag zijn wij als inwoners van Hengelo toch vooral bezig met zaken die onszelf direct raken of die we concreet zien – bijvoorbeeld processierupsen, nieuwbouw achter ons huis of een verpauperd speeltuintje om de hoek.” Vanuit haar rol in het bestuur wil ze allereerst investeren in de relatie met de andere bestuursleden en de fractie. En op die manier samen verder bouwen aan de CU – én een Hengelo voor iedereen.

Meer weten? Het complete interview staat op onze website.

Mes in sociale uitgaven in Hengelo – Dit vindt de ChristenUnie ervan

Misschien heb je het onlangs in het nieuws gezien: het sociaal domein van Hengelo is financieel onhoudbaar. Er gaat dan ook flink bezuinigd worden. Dit heeft waarschijnlijk grote gevolgen voor Hengeloërs die gebruikmaken van bepaalde gemeentelijke regelingen. Denk aan de Wmo, bijzondere bijstand, de schuldhulpverlening, jeugdzorg en ga zo maar door. Op onze website staat een uitgebreid artikel met een uitleg van de veranderingen – én wat we ervan vinden.

 

Op pad met de fractie: werkbezoek aan het RIBW

Het stond al lang op onze wensenlijst: een werkbezoek aan het RIBW (Regionale Instelling voor Beschermend en Begeleid Wonen). Dit is een organisatie die onder meer beschermde woonplekken biedt. Het RIBW heeft in Hengelo daarvoor 3 locaties met appartementen. De meeste cliënten wonen echter op zichzelf. Zij krijgen thuis de hulp en begeleiding die ze nodig hebben. Op vrijdag 2 september gingen Herman Groeneveld, Gerrit Jan de Wilde en Susanne van den Beukel op bezoek bij een van de RIBW-locaties in Hengelo.

RIBW
We werden gastvrij ontvangen en de teammanager, woonbegeleider en persoonlijke begeleider vertelden ons over het reilen en zeilen. Ook gaven ze antwoord op onze vragen. Zo kregen we een goed beeld van hoe het RIBW psychisch kwetsbare mensen ondersteunt – onder meer door ruimte en begeleiding (deels 24 uur) voor herstel te bieden. De openhartigheid van 2 cliënten ontroerde ons. Ze lieten ons hun appartement zien, deelden hun levensverhaal en vertelden hoe ze uiteindelijk bij het RIBW zijn beland.

Op weg naar een zelfstandig leven
Het RIBW biedt zelf geen zorg, maar werkt hiervoor samen met veel zorgpartijen. Denk aan Tactus Verslavingszorg, Mediant en Wijkracht. Cliënten kunnen ook aan dagbesteding deelnemen of zich bij een van de eigen initiatieven van het RIBW laten scholen. Dit om stap voor stap weer de weg terug te vinden naar een zelfstandiger leven. Velen hebben behoorlijk wat mee gemaakt. Hierdoor hebben zij een ondersteunende hand en vooral een luisterend oor hard nodig.

Als gemeente en vooral ook als ChristenUnie zien we het als onze taak om voor kwetsbaren in de samenleving op te komen – een schouder te bieden als het even zelf niet (meer) lukt. Uiteraard horen ook wij geluiden van inwoners die zich zorgen maken over hun veiligheid of over mensen die overlast veroorzaken. Soms is er weerstand tegenover beschermd wonen. Des te dankbaarder zijn we juist voor organisaties zoals het RIBW. Zij staan met hun kennis en kunde klaar voor kwetsbaren en bieden een weg naar herstel. Zonder het RIBW hadden de 2 cliënten waarmee wij spraken niet geweten waar ze nu zouden staan.

Doorstroom ontzettend belangrijk
Het is ook onze plicht als lokale politiek om plekken voor beschermd wonen te creëren én voor doorstroom te zorgen. Ondanks dat het RIBW hun wachttijd al terugdrong, is de toekomst onzeker. Want steeds meer jeugdigen hebben een zwaarder zorgtraject nodig – en dus ook een plek voor beschermd wonen. Daarnaast zijn er cliënten die al in behandeling zijn en nog steeds op een plek wachten. De oorzaak? Mensen die klaar zijn om op zichzelf te gaan wonen, kunnen niet verhuizen. Simpelweg omdat er door de krapte op de woningmarkt geen woonruimte beschikbaar is. De doorstroom stagneert dus. Gevolg: nieuwe cliënten moeten nog langer wachten.

Als fractie zullen we – juist nu de komende jaren op grote schaal wordt gebouwd –deze doelgroep en opdracht in het oog houden.

Op pad met de fractie (deel 2) – ’n kort overzicht

Ook voor de zomervakantie zaten we niet stil. De volgende werkbezoeken stonden toen op ons programma.

’t Heemsdock
24 juni werden we gastvrij onthaald bij ’t Heemsdock. Dit is een locatie van Humanitas onder Dak aan Deldernerstraat, bedoeld voor mensen die dak- of thuisloos zijn. Een prachtige locatie waar ze stap voor stap weer leren om volwaardige te participeren aan de samenleving. Verder lezen.

Heemdock-2
Fietsersbond
Op vrijdagmiddag 1 juli gingen we – uiteraard op de fiets –  langs bij de Fietsersbond. Volgens de bond heeft de CU met afstand het fiets vriendelijkste verkiezingsprogramma. Een mooi compliment! Maar ook in Hengelo zijn er nog veel dingen voor verbetering vatbaar. Verder lezen.

The Green Box
Op 8 juli waren we bij The Green Box, op het voormalige Eaton-terrein aan de Europalaan. Hier zit een cleantech campus – ofwel een campus voor bedrijven die zich bezighouden met innovatieve ontwikkelingen voor de energietransititie. Zo is Hengelo een knooppunt voor groene innovatie. Verder lezen.

greenbox-2

Oekraïense vluchtelingen
Ook op 8 juli gingen we langs bij het voormalige stadskantoor, waar nu Oekraïense vluchtelingen worden opgevangen. Ook wonen hier sinds kort vluchtelingen uit het overvolle Ter Appel. Een mooi maar ook confronterend bezoek. Verder lezen.

vluchtelingen

Ander nieuws uit de fractie

Goed nieuws voor starters op de woningmarkt
In november vorig jaar dienden we samen met de PvdA en SP een motie in om zo snel mogelijk opkoopbescherming in te voeren in Hengelo. Naar aanleiding van deze motie was er op 21 juni een politieke markt over dit onderwerp. Het bleek dat er in de gemeenteraad brede steun is om opkoopbeschermingsmaatregelen in te voeren. Hiermee gaan ze aan de slag. Goed nieuws dus voor inwoners van Hengelo. Dit betekent dat meer starters een eerlijke kans krijgen om een woning te kopen. Meer lezen.

Kabelgoottegels
Bij het opladen van elektrische auto’s kunnen losliggende oplaadkabels op de stoep hinderlijk en zelfs gevaarlijk zijn. De gemeente Soest heeft een proef gedaan met kabelgoottegels. Tijdens het laden van het voertuig ligt de kabel in de tegel, verzonken in het trottoir. Netjes weggewerkt en dus veilig voor voetgangers. De proef is succesvol verlopen en inwoners kunnen ze onder bepaalde voorwaarden aanvragen. De ChristenUnie Hengelo heeft op 2 juli 2022 aan B&W gevraagd hoe zij aankijken tegen het introduceren van dergelijke kabelgoottegels. Daarnaast vroegen we of het college ons inzicht kan geven in de toename van aanvragen voor elektrische laadpalen in het afgelopen jaar. Meer lezen.

kabelgoottegels

Update over fietspaden en lachggasgebruik
In de vorige nieuwsbrief berichtten we kort over de schriftelijke vragen die we stelden over de fietspaden in Hengelo en het lachgasgebruik. Het antwoord van het college over de veiligheid van onze fietspaden staat hier. Het antwoord over het lachgasgebruik staat hier.

Gebedspunt

Het kabinet, waar ook de ChristenUnie deel van is, maakt roerige tijden door. Het aftreden van CU-minister van Landbouw Henk Staghouwer was een grote teleurstelling. En er speelt heel veel in Nederland. De polarisatie voelen we allemaal; rond stikstof, de toekomst van de landbouw, bestaanszekerheid en de mensonterende situatie in Ter Apel. Wil je blijven bidden voor wijsheid voor onze bestuurders – zowel landelijk, regionaal als lokaal? Je gebed is hard nodig!