Resultaten
van ons werk
van ons werk
Deze motie dienden we in naar aanleiding van ons werkbezoek aan GBTwente. Hieruit bleek dat jongeren vaak totaal niet weten met welke kosten ze te maken krijgen als ze op zichzelf gaan wonen. Met deze motie laten we de gemeente onderzoeken of iedere jongere rond zijn 18e verjaardag een overzicht hiervan kan krijgen.
Met deze motie wordt de aanpak van eenzaamheid stevig verankerd in de transformatie van het sociaal domein. Dit is hard nodig. Want uit onderzoek blijkt dat Hengelo bovengemiddeld te kampen heeft met eenzaamheid en dat dit vooral in de wijken Veldwijk-Noord, Binnenstad Centrum en Groot en Klein Driene speelt.
De gemeente Hengelo betaalde niet elke student een gelijke stagevergoeding. Ook was deze beduidend lager dan het landelijk gemiddelde. Dankzij dit amendement wordt de stagevergoeding hoger. Werken hoort immers fatsoenlijk beloond te worden en jongeren hebben recht op bestaanszekerheid.
Met dit amendement kreeg de gemeente de opdracht om de knelpunten van de F35 te onderzoeken én op te lossen. Denk hierbij aan bekende knelpunten zoals de kruisingen met de Kettingbrugweg, de Kuipersdijk, de Deldenerstraat/Marskant en achter het station. We zijn blij dat deze punten bij de uitwerking van de fietsagenda in 2024 duidelijk op de actielijst staan.
Er worden steeds meer eisen gesteld aan vrijwilligerswerk. Dit maakt het voor vrijwilligersorganisaties bijna onmogelijk om nog mensen te vinden. Terwijl die organisaties wel het cement van de samenleving vormen. De gemeente gaat dankzij deze motie inventariseren welke wet- en regelgeving ze in de weg staat.
In andere gemeenten in Nederland werd het gratis lidmaatschap van de bieb opgerekt van 18 jaar tot 27 jaar. En wat bleek? De bieb liep hierdoor nauwelijks inkomsten mis, terwijl het ledenbestand een groeispurt maakte. Mede in opdracht van de CU onderzocht het college of dit in Hengelo ook haalbaar was. Dit bleek het geval. Dus mede dankzij de CU hoeven jonge Hengeloërs tot hun 27e niet te betalen voor het bieblidmaatschap.
Uit onderzoek bleek dat de gemeente Hengelo geen duidelijke, overkoepelende visie op afval heeft. Dankzij een amendement komt er in 2024 een omgevingsprogramma voor afval. Dit moet ervoor zorgen dat er beleid wordt gemaakt waarin ook zaken als de openbare ruimte, circulariteit en duurzaamheid worden betrokken.
Het afval in de containers voor pmd is in veel gevallen sterk verontreinigd. Hierdoor wordt dit vaak niet gerecycled, maar verbrand. Dit is slecht voor het milieu en leidt tot hogere afvaltarieven. Dankzij deze motie gaan de bovengrondse oranje en blauwe containers verdwijnen, behalve bij de milieupleintjes bij supermarkten. Dit moet er toe leiden dat afval beter wordt gescheiden en er dus minder hoeft te worden verbrand.
Veel Hengelose organisaties hebben een breed aanbod aan initiatieven om te voorkomen dat mensen vereenzamen. Omdat dit aanbod echter versnipperd en moeilijk vindbaar is, diende de CU de motie 'Doorontwikkeling Informatiewijzer' in. Met het updaten hiervan wordt dit ruime aanbod beter vindbaar.
Inwoners die slecht ter been zijn, moeten drempelvrij ergens binnen kunnen komen – zeker in gebouwen van de gemeente. In het Actieplan Toegankelijkheid Hengelo werd echter geen budget vrijgemaakt om dit te realiseren. Ons amendement 'Drempel verlagen; maak structureel werk van toegankelijkheid’ heeft het unaniem gehaald, waardoor dit nu wel gebeurt.
Mede dankzij de inzet van de CU komen er geen gokhallen in Hengelo. Fractievoorzitter Susanne was volgens het RD "de kartrekker en verbinder van het verzet tegen de casino’s. Ze sprak gokverslaafden, probeerde andere fracties te overtuigen en stak haar licht op bij andere CU-politici die ervaring hadden met soortgelijke kwesties."
Dankzij deze motie worden starters op de woningmarkt in de gemeente Hengelo beschermd tegen opkopers. Deze maatregel is bedoeld voor die delen van de stad waar minstens 1 op de 6 woningen door opkopers wordt gekocht. Met deze maatregelen krijgen zaken als illegale kamerverhuur en de bijbehorende problematiek minder kans.
Deze motie dienden we in om meer aandacht te vragen voor de inzet van ervaringsdeskundigen in het sociale domein. Dit kan van meerwaarde zijn bij de opsporing van behoeftes, advisering en uitvoering van beleid. Ervaringsdeskundigen kunnen hun kennis doorgeven, naast kwetsbare inwoners staan én de kloof tussen inwoners en instellingen dichten.
Samen met een aantal andere fracties eiste de CU dat er voorwaarden werden gesteld aan een aanvullende subsidie voor de Voedselbank. Ten opzichte van andere waardevolle maatschappelijke organisaties in Hengelo vonden we het oneerlijk om de Voedselbank een blanco cheque te geven. De motie werd aanvaard, al leverde deze wel felle discussie op.
Inwoners van Hengelo die onder de armoedegrens vallen, hebben recht op gemeentelijke ondersteuning. De keuzevrijheid van het aanbod werd verbeterd, maar het bedrag niet. Wij vonden dit onterecht. De kosten zijn immers de afgelopen jaren wel gestegen. Samen met andere fracties dienden we een amendement voor een verhoging in, dat het heeft gehaald.
Tijdens de raadsvergadering van 13 juli 2021 dienden we de motie 'Blijvende aandacht voor eenzaamheid' in. Deze werd unaniem aangenomen. Want door corona is de eenzaamheidsproblematiek toegenomen. Ook spraken we ons kritisch uit over de gemeente, die onze motie uit 2020 over dit probleem niet heeft uitgevoerd.
Met het amendement 'Vervolgstappen toegankelijkheid' riepen we de gemeente op om het Actieplan Toegankelijkheid te evalueren. Ook wilden we graag een lijst met noodzakelijke aanpassingen én een kostenraming zien. Dit amendement voor de zomernota haalde het unaniem. Het resultaat was dat er voor 2022 50.000 euro werd gereserveerd voor een toegankelijker Hengelo.
Op ons verzoek werd er op 13 april 2021 een politieke markt georganiseerd over dak- en thuisloosheid. Dit leidde tot een actueel beeld van de situatie in Hengelo én van de acties die nog moeten worden uitgevoerd om mensen hier een (t)huis te bieden. Fractievoorzitter Susanne van den Beukel werd naar aanleiding hiervan geïnterviewd door 1Twente.
We hebben de gemeente gevraagd hoe het ervoor stond met de toegankelijkheid van de gemeentesite. Sinds 2020 moeten alle overheidssites voldoen aan toegankelijkheidseisen voor mensen met een beperking. Uit de antwoorden bleek dat er nog wat werk aan de winkel is. We houden dit in de gaten!
Naar aanleiding van een EU-besluit werd er een lotingssysteem ingevoerd in het lokale standplaatsenbeleid. Dit leidde tot existentiële zorgen bij standplaatshouders en een onwerkbare situatie. Reden genoeg voor de CU om schriftelijke vragen te stellen hierover. Dit resulteerde in aanpassing van het beleidsplan.
Eenzaamheid tegengaan is standaard een speerpunt van de ChristenUnie. Dat dit onderwerp blijvend aandacht nodig heeft, blijkt uit de door ons ingediende moties en gestelde schriftelijke vragen. Op 4 november 2020 dienden we zo'n motie in om ervoor te zorgen dat eenzaamheid tijdens corona werd aangepakt.
Tijdens een werkbezoek van de CU aan Tubbergen werden we geattendeerd op een waardevol initiatief: vrijwilligers met een lichamelijke beperking die voorlichting geven op basisscholen. Mede naar aanleiding van onze vragen is dit ook opgepakt in Hengelo. Dit haalde zelfs de landelijke pers!
Met deze motie hebben we het college gevraagd om te onderzoeken op welke wijze de gemeente het ontstaan en/of in stand houden van lokale voedselketens kan ondersteunen. Op die manier moet het voor Hengeloërs makkelijker worden om te ontdekken wat agrariërs in het buitengebied produceren.
De CU was mede-indiener van deze motie. Doel was om met een incidentele investering van 500.000 euro een impuls te geven aan lokale verenigingen en maatschappelijke instanties. Broodnodig omdat deze hard werden getroffen door de coronacrisis.
Met deze motie wilde de CU een impuls geven aan het project voor spoorfietsen. Dit is gelukt: dankzij de motie werd de samenwerking tussen de gemeente en de spoorfietsorganisatie gestimuleerd. Ook werd spoorfietsen als toeristische activiteit geborgd in de nieuwe omgevingsvisie.
Dankzij de door de CU ingediende motie 'Toegankelijk Hengelo' kwam de gemeente met het Actieplan Toegankelijkheid. Dit brengt allerlei belangenorganisaties voor mensen met een beperking bij elkaar. Zo wordt dankzij deze motie concreet gewerkt aan een toegankelijker Hengelo.
Wij waren initiatiefnemer van de motie 'Groene(re) binnenstad'. De in de motie gevraagde 300 bomen bleken niet haalbaar. Wel heeft het college naar aanleiding van deze motie een substantiële vergroening uitgevoerd. Het resultaat: het centrum is aanzienlijk groener dan enkele jaren geleden.
Deze motie dienden we in naar aanleiding van ons werkbezoek aan GBTwente. Hieruit bleek dat jongeren vaak totaal niet weten met welke kosten ze te maken krijgen als ze op zichzelf gaan wonen. Met deze motie laten we de gemeente onderzoeken of iedere jongere rond zijn 18e verjaardag een overzicht hiervan kan krijgen.
Lees de motie hierMet deze motie wordt de aanpak van eenzaamheid stevig verankerd in de transformatie van het sociaal domein. Dit is hard nodig. Want uit onderzoek blijkt dat Hengelo bovengemiddeld te kampen heeft met eenzaamheid en dat dit vooral in de wijken Veldwijk-Noord, Binnenstad Centrum en Groot en Klein Driene speelt.
Lees de motie hierDe gemeente Hengelo betaalde niet elke student een gelijke stagevergoeding. Ook was deze beduidend lager dan het landelijk gemiddelde. Dankzij dit amendement wordt de stagevergoeding hoger. Werken hoort immers fatsoenlijk beloond te worden en jongeren hebben recht op bestaanszekerheid.
Lees het amendement hierMet dit amendement kreeg de gemeente de opdracht om de knelpunten van de F35 te onderzoeken én op te lossen. Denk hierbij aan bekende knelpunten zoals de kruisingen met de Kettingbrugweg, de Kuipersdijk, de Deldenerstraat/Marskant en achter het station. We zijn blij dat deze punten bij de uitwerking van de fietsagenda in 2024 duidelijk op de actielijst staan.
Lees het amendement hierEr worden steeds meer eisen gesteld aan vrijwilligerswerk. Dit maakt het voor vrijwilligersorganisaties bijna onmogelijk om nog mensen te vinden. Terwijl die organisaties wel het cement van de samenleving vormen. De gemeente gaat dankzij deze motie inventariseren welke wet- en regelgeving ze in de weg staat.
Lees de motie hierIn andere gemeenten in Nederland werd het gratis lidmaatschap van de bieb opgerekt van 18 jaar tot 27 jaar. En wat bleek? De bieb liep hierdoor nauwelijks inkomsten mis, terwijl het ledenbestand een groeispurt maakte. Mede in opdracht van de CU onderzocht het college of dit in Hengelo ook haalbaar was. Dit bleek het geval. Dus mede dankzij de CU hoeven jonge Hengeloërs tot hun 27e niet te betalen voor het bieblidmaatschap.
Lees hier een 1Twente-artikel over dit onderwerpUit onderzoek bleek dat de gemeente Hengelo geen duidelijke, overkoepelende visie op afval heeft. Dankzij een amendement komt er in 2024 een omgevingsprogramma voor afval. Dit moet ervoor zorgen dat er beleid wordt gemaakt waarin ook zaken als de openbare ruimte, circulariteit en duurzaamheid worden betrokken.
Leees het amendement hierHet afval in de containers voor pmd is in veel gevallen sterk verontreinigd. Hierdoor wordt dit vaak niet gerecycled, maar verbrand. Dit is slecht voor het milieu en leidt tot hogere afvaltarieven. Dankzij een motie van onder meer de CU gaan de bovengrondse oranje en blauwe containers verdwijnen, behalve bij de milieupleintjes bij supermarkten. Dit moet er toe leiden dat afval beter wordt gescheiden en er dus minder hoeft te worden verbrand.
Lees hier een 1Twente-artikel over dit onderwerpVeel Hengelose organisaties hebben een breed aanbod aan initiatieven om te voorkomen dat mensen vereenzamen. Omdat dit aanbod echter versnipperd en moeilijk vindbaar is, diende de CU de motie 'Doorontwikkeling Informatiewijzer' in. Met het updaten hiervan wordt dit ruime aanbod beter vindbaar.
Lees de motie hierInwoners die slecht ter been zijn, moeten drempelvrij ergens binnen kunnen komen – zeker in gebouwen van de gemeente. In het Actieplan Toegankelijkheid Hengelo werd echter geen budget vrijgemaakt om dit te realiseren. Ons amendement 'Drempel verlagen; maak structureel werk van toegankelijkheid’ heeft het unaniem gehaald, waardoor dit nu wel gebeurt.
Lees het amendement hierMede dankzij de inzet van de CU komen er geen gokhallen in Hengelo. Fractievoorzitter Susanne van den Beukel was volgens het RD "de kartrekker en verbinder van het verzet tegen de casino’s. Ze sprak gokverslaafden, probeerde andere fracties te overtuigen en stak haar licht op bij andere CU-politici die ervaring hadden met soortgelijke kwesties."
Lees het RD-artikel hierDankzij deze motie worden starters op de woningmarkt in de gemeente Hengelo beschermd tegen opkopers. Deze maatregel is bedoeld voor die delen van de stad waar minstens 1 op de 6 woningen door opkopers wordt gekocht. Met deze maatregelen krijgen zaken als illegale kamerverhuur en de bijbehorende problematiek minder kans.
Lees de motie hierDeze motie dienden we in om meer aandacht te vragen voor de inzet van ervaringsdeskundigen in het sociale domein. Dit kan van meerwaarde zijn bij de opsporing van behoeftes, advisering en uitvoering van beleid. Ervaringsdeskundigen kunnen hun kennis doorgeven, naast kwetsbare inwoners staan én de kloof tussen inwoners en instellingen dichten.
Lees de motie hierSamen met een aantal andere fracties eiste de CU dat er voorwaarden werden gesteld aan een aanvullende subsidie voor de Voedselbank. Ten opzichte van andere waardevolle maatschappelijke organisaties in Hengelo vonden we het oneerlijk om de Voedselbank een blanco cheque te geven. De motie werd aanvaard, al leverde deze wel felle discussie op.
Lees de motie hierInwoners van Hengelo die onder de armoedegrens vallen, hebben recht op gemeentelijke ondersteuning. De keuzevrijheid van het aanbod werd verbeterd, maar het bedrag niet. Wij vonden dit onterecht. De kosten zijn immers de afgelopen jaren wel gestegen. Samen met andere fracties dienden we een amendement voor een verhoging in, dat het heeft gehaald.
Lees het amendement hierTijdens de raadsvergadering van 13 juli 2021 dienden we de motie 'Blijvende aandacht voor eenzaamheid' in. Deze werd unaniem aangenomen. Want door corona is de eenzaamheidsproblematiek toegenomen. Ook spraken we ons kritisch uit over de gemeente, die onze motie uit 2020 over dit probleem niet heeft uitgevoerd.
Lees de motie hierMet het amendement 'Vervolgstappen toegankelijkheid' riepen we de gemeente op om het Actieplan Toegankelijkheid te evalueren. Ook wilden we graag een lijst met noodzakelijke aanpassingen én een kostenraming zien. Dit amendement voor de zomernota haalde het unaniem. Het resultaat was dat er voor 2022 50.000 euro werd gereserveerd voor een toegankelijker Hengelo.
Lees het amendement hierOp ons verzoek werd er op 13 april 2021 een politieke markt georganiseerd over dak- en thuisloosheid. Dit leidde tot een actueel beeld van de situatie in Hengelo én van de acties die nog moeten worden uitgevoerd om mensen hier een (t)huis te bieden. Fractievoorzitter Susanne van den Beukel werd naar aanleiding hiervan geïnterviewd door 1Twente.
Kijk hier het interview met SusanneWe hebben de gemeente gevraagd hoe het ervoor stond met de toegankelijkheid van de gemeentesite. Sinds 2020 moeten alle overheidssites voldoen aan toegankelijkheidseisen voor mensen met een beperking. Uit de antwoorden bleek dat er nog wat werk aan de winkel is. We houden dit in de gaten!
Lees hier de schriftelijke vragen met de antwoordenNaar aanleiding van een EU-besluit werd er een lotingssysteem ingevoerd in het lokale standplaatsenbeleid. Dit leidde tot existentiële zorgen bij standplaatshouders en een onwerkbare situatie. Reden genoeg voor de CU om schriftelijke vragen te stellen hierover. Dit resulteerde in aanpassing van het beleidsplan.
Lees hier de schriftelijke vragen met de antwoordenEenzaamheid tegengaan is standaard een speerpunt van de ChristenUnie. Dat dit onderwerp blijvend aandacht nodig heeft, blijkt uit de door ons ingediende moties en gestelde schriftelijke vragen. Op 4 november 2020 dienden we zo'n motie in om ervoor te zorgen dat eenzaamheid tijdens corona werd aangepakt.
Lees de motie hierTijdens een werkbezoek van de CU aan Tubbergen werden we geattendeerd op een waardevol initiatief: vrijwilligers met een lichamelijke beperking die voorlichting geven op basisscholen. Mede naar aanleiding van onze vragen is dit ook opgepakt in Hengelo. Dit haalde zelfs de landelijke pers!
Lees het artikel hierMet deze motie hebben we het college gevraagd om te onderzoeken op welke wijze de gemeente het ontstaan en/of in stand houden van lokale voedselketens kan ondersteunen. Op die manier moet het voor Hengeloërs makkelijker worden om te ontdekken wat agrariërs in het buitengebied produceren.
Lees de motie hierDe CU was mede-indiener van deze motie. Doel was om met een incidentele investering van 500.000 euro een impuls te geven aan lokale verenigingen en maatschappelijke instanties. Broodnodig omdat deze hard werden getroffen door de coronacrisis.
Lees de motie hierMet deze motie wilde de CU een impuls geven aan het project voor spoorfietsen. Dit is gelukt: dankzij de motie werd de samenwerking tussen de gemeente en de spoorfietsorganisatie gestimuleerd. Ook werd spoorfietsen als toeristische activiteit geborgd in de nieuwe omgevingsvisie.
Lees de motie hierDankzij de door de CU ingediende motie 'Toegankelijk Hengelo' kwam de gemeente met het Actieplan Toegankelijkheid. Dit brengt allerlei belangenorganisaties voor mensen met een beperking bij elkaar. Zo wordt dankzij deze motie concreet gewerkt aan een toegankelijker Hengelo.
Lees de motie hierWij waren initiatiefnemer van de motie 'Groene(re) binnenstad'. De in de motie gevraagde 300 bomen bleken niet haalbaar. Wel heeft het college naar aanleiding van deze motie een substantiële vergroening uitgevoerd. Het resultaat: het centrum is aanzienlijk groener dan enkele jaren geleden.
Lees de motie hier