ChristenUnie en CDA in Hengelo in gesprek met de kerken

dinsdag 23 september 2014 09:28

Het CDA en de ChristenUnie vinden dat kerken en moskeeën bij de uitvoering van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) te weinig in beeld zijn. Zij roepen daarom besturen van kerken en moskeeën in Hengelo op om tijdens en na de transities in het sociale domein een actieve rol op zich te nemen en nodigen vertegenwoordigers van kerk en moskeeën uit voor een themabijeenkomst over Kerk en WMO.  Het is de bedoeling dat er een levendig gesprek ontstaat tussen de Hengelose kerken en moskeeën aan de ene en de politiek aan de andere kant. CDA fractielid Hanneke Steen: ‘Dit is een kans voor zowel de gemeente Hengelo als voor de religieuze organisaties. Door goed samen te werken kunnen we een impuls geven aan de invulling van de participatiesamenleving’.  

 

Zinvolle rol en koudwatervrees

Initiatiefnemers Hanneke Steen en Inge Postma (beiden CDA) en Egbert Alkema (CU) zijn er van overtuigd dat kerken een zinvolle rol kunnen spelen in de transities.Inge Postma: ‘Ondanks dat kerken grotendeels uit het publieke domein verdwenen zijn moeten we niet vergeten dat de meeste zorg en welzijnsinstellingen uit kerken ontstaan zijn of voortgekomen zijn uit een initiatief van maatschappelijk betrokken en sociaal bewogen christenen’. Alkema vult aan: ’Uiteraard weten we beiden dat kerken al sinds de vorige eeuw meer op afstand zijn gekomen van zorg en welzijnsinstellingen en natuurlijk zien wij de trend van ontkerkelijking. We pleiten dan ook niet voor een herovering van terrein door kerken, maar willen wel benadrukken dat het verstandig is om kerken en moskeeën bij de uitvoering van WMO taken te betrekken’. Volgens Steen, Postma en Alkema is er daarom ook geen reden voor koudwatervrees.

 

Misverstand

Veel activiteiten die kerken en moskeeën organiseren sluiten aan op verplichtingen die voor gemeenten in het kader van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (hierna WMO) gelden. Toch zijn veel gemeenten in Nederland huiverig voor het toekennen van een rol aan kerken en moskeeën. Volgens ChristenUnie Raadslid Alkema heeft dat waarschijnlijk te maken met de maatschappelijk geaccepteerde scheiding van kerk en staat:´ Een hardnekkig misverstand. Kerken en moskeeën hebben geen bevoorrechte positie in onze samenleving en de overheid is neutraal in de beoordeling van inzet van kerken of levensbeschouwelijke organisaties. Dat biedt juist ruimte om oog te hebben voor de onderkenning en waardering van deze inzet’. Hanneke Steen (CDA): ‘Kerken en moskeeën kennen hun plek in de huidige sociaal maatschappelijke context heel goed en kunnen daarom des te meer een waardevolle bijdrage leveren’.

 

Uitnodiging

De besturen van Hengelose kerken en moskeeën kunnen binnenkort een uitnodiging voor een bijeenkomst met vertegenwoordigers van de politiek tegemoet zien. De bijeenkomst wordt ingeleid ingeleid door een lezing van Marja Jager Vreugdenhil. Zij promoveerde op de ambitie van de WMO en de praktijk in buurten, mantelzorgrelaties en kerken. Daarna is er een interactieve sessie tussen politici en vertegenwoordigers van kerken. De bijeenkomst zal plaatsvinden op 25 september in de Bethelkerk

 

« Terug

Archief > 2014 > september

Geen berichten gevonden