Kennismaking met Tracy Vermeer, nieuw bestuurslid van CU Hengelo

Bestuur (2).jpg
Door Bestuur op 5 september 2022 om 17:53

Kennismaking met Tracy Vermeer, nieuw bestuurslid van CU Hengelo

Misschien had je het al gezien op een van onze socials: Tracy Vermeer is sinds de laatste ledenvergadering de nieuwe bestuurssecretaris van de CU Hengelo. Zij volgt Paul Koole op. We zijn natuurlijk heel blij met haar komst. Ze zit nu een paar maanden in functie. De hoogste tijd dus voor een nadere kennismaking!

TracyVermeerHoewel ze nieuw is bij de ChristenUnie, heeft ze toch al wat politieke ervaring. Vanaf haar 13e zat ze namelijk in de jongerenraad van haar toenmalige woonplaats Hardenberg. Deze raad had als taak meedenken met gemeentebeleid en het college van B&W adviseren. Tracy: “Ons mooiste resultaat was het skatepark in Hardenberg. Daar stond eerst alleen een halfpipe. Op ons advies werd dit uitgebreid naar een groot park. Dat gaf veel voldoening, elke keer als ik er langs rijd geeft mij dat moed. Hieraan zie je echt dat politiek niet ver weg is. Iedereen kan mee doen.”

Opstapje naar studie
Naast de lokale jongerenraad kwam ze ook in de provinciale jongerenraad. Dat betekende alleen met de trein naar Zwolle en overleggen op het provinciehuis. Daar werkte ze onder meer mee aan het Statenspel, een educatief rollenspel dat uitlegt hoe de Provinciale Staten werken. “Het spel wordt nog steeds gebruikt wanneer scholen het provinciehuis bezoeken. Echt superleuk,” vertelt Tracy.

Toen ze ging studeren was het raadswerk niet meer te combineren. Door de ervaring in de jongerenraden kwam ze wel uit bij de studie Bestuurskunde. Hoewel Den Haag als studiestad ook lonkte, koos ze uiteindelijk voor Enschede. “Daar studeerde mijn vriend – nu man – Mathijs ook al aan het Saxion. Dus dat was een mooie gelegenheid om vaker samen te zijn.” Ze woonden aan de rand van Roombeek, zagen de wederopbouw van die wijk. Eenmaal afgestudeerd wilde het zoeken naar een koophuis in Enschede niet echt vlotten. Zo kwam het stel in Hengelo terecht. Tracy is beleidsmedewerker bij Carintreggeland, waar ze op organisatieniveau verandertrajecten begeleidt. Echtgenoot Mathijs werkt als zelfstandig ondernemer. Hij heeft een aantal mobiele koffiebars waarmee hij op beurzen, feesten en evenementen staat.

Er zijn voor iedereen – ook voor hen die zich niet laten horen
Tracy had al langere tijd de behoefte om politiek bestuurlijk actiever te worden. De vacature binnen het CU-bestuur kwam op haar pad via collega Lydia Scheringa – voor velen binnen de CU Hengelo geen onbekende. Opkomen voor mensen die het nú (nog) moeilijk hebben in de samenleving vindt ze heel belangrijk. Tracy: “Wat ik zo goed vind aan de ChristenUnie is dat we het verschil maken voor mensen die het gevoel hebben aan de zijlijn te staan. Die nu in zwakke positie zitten of afgehaakt zijn. Mensen worden snel in een hokje geduwd, bijvoorbeeld op basis van hun sociaal-economische status.  In Nederland kun je daaruit ontsnappen. Maar veel mensen weten niet hoe. Daar wil ik een steentje aan bijdragen. Via mijn werk, via de kerk, via de medezeggenschap op school en BSO/KDV. Die gedrevenheid zit in mij als persoon en wordt gevoed door mijn geloof.”

Hoe het voelt om zwak te zijn, weet ze zelf maar al te goed. Door een zwangerschapsvergiftiging was ze 5 jaar geleden langere tijd uit de running. “Dat was een pittige tijd. Ik was ernstig ziek en uiteindelijk werd onze zoon Jochem met 32 weken via een keizersnede geboren.” Bepaald geen roze wolk. Want Tracy’s herstel had veel tijd en rust nodig. Bovendien brengt een prematuur kindje veel zorgen met zich mee. “Gelukkig kwam het goed, dat vertrouwen had ik ook. Iets wat ik andere mensen ook gun. Mijn geloof is door deze periode gesterkt.”

Ook corona had gevolgen voor het gezin. Het werk van Mathijs hield van de ene op de andere dag op. Gelukkig had hij een back-up: in rustige tijden was hij al actief als touringcar- en vrachtwagenchauffeur. Een uitkomst in coronatijd. Het is immers goed om wat om handen te hebben. “Veel mensen uit de evenementenbranche kwamen toen in de problemen,” vertelt Tracy. “Ze hadden geen inkomsten meer. En ook ineens niets meer te doen, zingeving door met en voor anderen bezig te zijn viel weg. Dat is niet goed voor mensen – mentaal heeft dat een grote impact.”

Genuanceerd verhaal belangrijk
Corona lijkt op z’n retour, maar de problemen in de Nederlandse samenleving worden er niet minder om. Sterker nog, we lijken van de ene crisis in de andere te rollen – energiecrisis, vluchtelingencrisis, klimaatcrisis, koopkrachtcrisis. Hoe ziet Tracy de rol van de CU hierin? “We moeten een genuanceerd verhaal blijven vertellen. Dat is ook een van de sterke punten van de ChristenUnie. Dat we niet meegaan met de waan van de dag.” Ze vindt het belangrijk om te weten hoe iets écht zit. “Ik heb niet snel een mening over dingen waar ik niets vanaf weet. Mensen ventileren tegenwoordig heel snel hun opvattingen over iets, zonder dat ze weten hoe het zit. Je oordeel uitstellen is goed; dat gebeurt te weinig.”

Hengeloërs meer betrekken
Niet alleen op landelijk niveau rommelt het, ook in Hengelo speelt er genoeg. Tracy ziet graag een directere communicatie om inwoners meer te betrekken. “We moeten er niet te veel van uitgaan dat mensen dingen wel weten. In veel gevallen is dat helemaal niet zo. Op een gewone dag zijn wij als inwoners van Hengelo toch vooral bezig met zaken die onszelf direct raken of die we concreet zien – bijvoorbeeld processierupsen, nieuwbouw achter ons huis of een verpauperd speeltuintje om de hoek.” Vanuit haar rol in het bestuur wil ze allereerst investeren in de relatie met de andere bestuursleden en de fractie. En op die manier samen verder bouwen aan de CU – én een Hengelo voor iedereen.

Contact met Tracy? Haar mailadres is tml.vermeer@gmail.com.