Energiearmoede

energie-armoede.jpg
Gerda 15-3-2021a1.jpg
Door Gerda Nater op 26 januari 2022 om 21:05

Energiearmoede

In december 2021 beloofde staatssecretaris Wiersma van Sociale Zaken en Werkgelegenheid een eenmalige energietoeslag voor mensen met lagere inkomens als tegemoetkoming voor de stijgende energieprijzen. Huishoudens op of net boven het sociaal minimum ontvangen via de bijzondere bijstand eenmalig circa 200 euro. 

Er is voor een landelijke uitkering gekozen omdat maatwerk voor deze grote groep niet uitvoerbaar is voor gemeenten. Mensen in de bijstand zijn bekend bij gemeenten en ontvangen het bedrag automatisch. Het kabinet en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) streven ernaar om in het eerste kwartaal van 2022 te starten met het uitkeren van de tegemoetkoming.

Vragen
In de gemeenteraadsvergadering van 26 januari stelde Susanne van den Beukel van de ChristenUnie vragen over de voortgang:

  1. Is het de gemeente Hengelo al gelukt om met het uitkeren van deze tegemoetkoming te starten? Zo niet, wat is de reden en wanneer kunnen de mensen deze toeslag verwachten?
  2. Zijn er huishoudens in Hengelo met een laag inkomen, die geen bijzondere bijstand ontvangen maar wel te maken hebben met financiële problemen en energiearmoede? Zo ja, zijn hiervan al aanvragen voor financiële hulp binnengekomen en neemt de gemeente die mee in de overweging voor tegemoetkoming?
  3. Hoeveel aanvragen zijn er voor de Geld-Terug-Actie ‘Poen voor Groen’ bij de gemeente binnengekomen? Zijn er aanvragen blijven liggen omdat het budget is uitgeput? Waren er ook aanvragen van huurders bij die achteraf onterecht zijn gebleken en daarom zijn afgewezen? 

‘Poen voor Groen’
Wethouder Claudio Bruggink antwoordde dat huishoudens met en zonder bijstand nog niet zijn uitgesplitst. Wel ontvingen 5000 Hengelose huishoudens 50 euro subsidie als zij een ‘groen’, energiebesparend product hadden gekocht de ‘Poen voor Groen’-regeling. Ook heeft de gemeente een energiebox verstuurd aan huiseigenaren, die met advies geholpen kunnen worden. Energietips, maatregelen maar ook subsidies en ander financieringsvormen zijn te vinden bij het gemeentelijke energieloket.
Zo’n 10.000 huiseigenaren hebben gebruik gemaakt van de Regeling Reductie Energiegebruik (RRE) van het Rijk voor kleine energiebesparende maatregelen in huis. Deze was niet bedoeld voor huurders. Wel kwam al snel de RREW, een regeling die ook voor huurders beschikbaar is. Samen met Welbions heeft de gemeente hier een aanvraag voor gedaan, maar het budget bleek al na twee dagen uitgeput. We blijven de ontwikkelingen volgen.

Hier kunt u de vergadering terugkijken en beluisteren:   https://www.youtube.com/watch?v=xsckBuxKd18#t=11m17s