Nieuwsbrief CU Hengelo september 2024

Hengelo
Nieuwsbrief september 2024

 

Voorwoord

We hopen dat je een mooie zomer hebt gehad. Deze week zijn in onze regio de scholen weer begonnen. Dat betekent dat ook ons zomerreces is afgelopen.

In deze nieuwsbrief nemen we je mee in wat we de afgelopen maanden zoal hebben gedaan. Je leest een kort verslag van de laatste raadsvergadering voor de zomervakantie. Deze stond, zoals altijd, in het teken van de zomernota. Belangrijk omdat dan het geld van de gemeente voor de komende 4 jaar wordt verdeeld.

Word jij gast van de fractie?
Je leest ook een verslag van ons werkbezoek aan GBTwente, plus een kort overzicht van de andere hoogtepunten uit de eerst helft van 2024. We vragen je speciale aandacht voor ons initiatief ‘Word gast van de fractie’. Dé ideale manier om te ontdekken of raadswerk iets voor jou is. Meer weten? Check dan het laatste onderwerp van deze nieuwsbrief.

Nu gaan we weer fris aan de slag. Via onze sociale media, de website en deze nieuwsbrief houden we je op de hoogte. Wil je een keer meepraten of met ons van gedachten wisselen? Aarzel dan niet om contact op te nemen!

Hartelijke groet,
Fractie ChristenUnie Hengelo

CU-moties aanvaard: hogere stagevergoeding én aandacht voor schulden bij jongeren en eenzaamheid

De laatste vergadering voor de zomervakantie vond plaats op 17 juli. Traditiegetrouw stond deze helemaal in het teken van de zomernota. In de zomernota wordt beschreven waar het geld de komende 4 jaar naartoe gaat. Dit zijn altijd spannende vergaderingen: veel fracties brengen dan moties in omdat dat dit het moment is waarop de geldpotjes worden verdeeld.

Euro bankbiljetten

De CU bracht 4 moties in. Eén ervan – over het borgen van erfgoed – hebben we uiteindelijk teruggetrokken. De wethouder heeft ons ervan verzekerd dat dit in Hengelo al goed geregeld is. De overige 3 moties hebben we wel in stemming gebracht. Deze zijn ook allemaal aanvaard, waar we natuurlijk ontzettend blij mee zijn.

Een hogere stagevergoeding
De gemeente Hengelo betaalde niet elke student een gelijke stagevergoeding. Ook was deze beduidend lager dan het landelijk gemiddelde. Dankzij dit amendement wordt de stagevergoeding hoger. Werken hoort immers fatsoenlijk beloond te worden en jongeren hebben recht op bestaanszekerheid.

Het volledige amendement vind je hier.

Schulden bij jongeren tegengaan
Deze motie dienden we in naar aanleiding van ons werkbezoek aan GBTwente (zie ook verderop in deze nieuwsbrief). Hieruit bleek dat jongeren vaak totaal niet weten met welke kosten ze te maken krijgen als ze op zichzelf gaan wonen. Met deze motie laten we de gemeente onderzoeken of iedere jongere rond zijn 18e verjaardag een overzicht hiervan kan krijgen.

De volledige motie vind je hier.

Eenzaamheid weer op de kaart
Met deze motie wordt de aanpak van eenzaamheid stevig verankerd in de transformatie van het sociaal domein. Dit is hard nodig. Want uit onderzoek blijkt dat Hengelo bovengemiddeld te kampen heeft met eenzaamheid en dat dit vooral in de wijken Veldwijk-Noord, Binnenstad Centrum en Groot en Klein Driene speelt.

De aanpak van eenzaamheid is een terugkerend onderwerp voor de CU. Met deze motie hebben we dit weer stevig op de kaart gezet.

De volledige motie vind je hier.

Lees hier de bijdrage van Susanne tijdens deze vergadering.

Op bezoek bij GBTwente: een innovatieve organisatie die meer waardering verdient

20240624_172135

Op een zonnige maandagmiddag in juni ging de fractie op bezoek bij GBTwente. Deze instantie ken je waarschijnlijk vooral vanwege de belastingaanslag die elk jaar op de mat valt. Maar wat gebeurt er eigenlijk met het geld dat je naar hen overmaakt? Hoe gaat GBTwente te werk? En met welke uitdagingen hebben ze te maken? Lees er alles over in dit artikel!

Eerst even een korte uitleg: GBTwente heft en int de gemeentelijke belastingen voor verschillende gemeenten in Twente. Dus ook voor Hengelo. Het geld dat dit oplevert wordt gebruikt voor zaken als het onderhoud van wegen, parken en straatverlichting, onderwijs en cultuur. Superbelangrijk dus. In Hengelo int GBTwente onder meer de onroerendezaakbelasting (je weet wel, van de veelbesproken WOZ-waarde), afvalstoffenheffing, rioolheffing en de hondenbelasting.

Minder kosten door samenwerking
GBTwente is een samenwerkingsverband dat in 2009 werd opgericht door de gemeenten Hengelo, Borne en Enschede. Het idee was om door deze samenwerking makkelijker kennis te delen, kwetsbaarheden te verminderen, de kwaliteit te verhogen en kosten te besparen. Een aantrekkelijk concept zo bleek. Want sindsdien zijn onder meer ook Losser, Haaksbergen, Almelo, Oldenzaal en Twenterand toegetreden tot het samenwerkingsverband. Daarnaast worden de belastingtaken ook voor de gemeenten Berkelland en Bronckhorst uitgevoerd.

De missie van GBTwente is de gemeentelijke belastingen persoonlijk en begrijpelijk te maken. De kerntaken zijn waarderen, innen en heffen van belastingen. Bij waarderen draait het vooral om de WOZ-waarde. In Hengelo worden elk jaar zo’n 46.000 panden, waarvan ruim 38.000 woningen, van een nieuwe waarde voorzien. Vroeger ging het personeel van GBTwente hiervoor de straat op. Tegenwoordig gebeurt de taxatie vooral via luchtfoto’s en geodata.

Omgaan met bezwaarschriften
De WOZ-waarde levert elk jaar weer verhitte discussies én een groot aantal bezwaarschriften op. Het afgelopen jaar was zelfs een piekjaar. Inwoners worden steeds mondiger. Daar komt bij dat er een wildgroei aan bureaus is die claimen dat ze inwoners hierbij kunnen helpen. Strengere regelgeving voor deze bureaus is in de maak. Want ze bezorgen de gemeenten en de rechtspraak veel extra werk en kosten daardoor de maatschappij veel geld. 

Momenteel wordt er bij GBTwente in zo’n 8% van de gevallen bezwaar gemaakt tegen de WOZ-waarde. Ongeveer een kwart van deze bezwaarschriften wordt toegekend. Dat lijkt misschien veel, maar in de praktijk valt dat heel erg mee. Want dit betekent dat GBTwente, op een totaal van 280.000 getaxeerde objecten, in 97,5% van de gevallen een correcte waarde vaststelt. Een hoog percentage, maar GBTwente streeft er continu naar het nog beter te doen. Hiervoor zoekt GBTwente actief contact met de inwoners.

Wil je weten hoe GBTwente het de inwoners zo makkelijk mogelijk probeert te maken? Hoe deze organisatie omgaat met het dalende vertrouwen van burgers in overheidsinstanties? En welke uitdagingen er door de AVG op hun pad zijn gekomen? Lees dan de rest van het artikel op onze site.

Lees verder

Overige nieuwtjes op ‘n rij

Hieronder een kort overzicht van de andere zaken die in de eerste helft van 2024 de revue zijn gepasseerd.

- Op 24 juni was de Algemene Ledenvergadering (ALV) van de CU Hengelo. We hebben onder meer gesproken over hoe we de uitdagingen van onze kleine lokale afdeling het hoofd kunnen bieden.
- Op 6 juni vonden de EU-verkiezingen plaats. De uitslag was teleurstellend. We kwamen dicht bij een volle zetel, maar helaas was het net niet genoeg.
- In april zijn Gerrit Jan de Wilde en Arjen Buikema op werkbezoek geweest bij Urenco in Almelo, een bedrijf dat verrijkt uranium produceert voor kerncentrales. Ook maken ze isotopen voor medische toepassingen en de chipindustrie. Zo kregen we een mooi inkijkje in een regionaal bedrijf dat een van de grootste spelers is op de internationale markt voor verrijkt uranium.
- In april hebben we ook, voor het eerst, een avond voor lokale ondernemers georganiseerd. Het doel was om te verkennen of we iets voor elkaar kunnen betekenen. Er waren ondernemers met heel verschillende achtergronden aanwezig, waardoor de gespreksonderwerpen ook heel divers waren. Van de bijzondere bijstand en eenzaamheid tot medicatietekorten en de gevoelde kloof tot de lokale politiek.
- In maart bracht de fractie een bezoek aan energiecoöperatie Energie van Hengelo. In minder dan 2 jaar na de oprichting is deze organisatie onmisbaar geworden voor de gemeente Hengelo. Lees het hele artikel hier.

20240301_172807

Ontdek of raadwerk iets voor jou is!

Altijd al eens willen weten wat een raadslid van de ChristenUnie doet in de gemeenteraad? Ben je benieuwd hoe besluiten genomen worden? Vraag je je af of de gemeentepolitiek en raadswerk iets voor jou is? Grijp dan nu je kans om mee te draaien met de fractie van de ChristenUnie Hengelo!

Hoe werkt het?
Je kijkt en doet een aantal weken mee met de fractie. Omdat de gemeenteraad in principe om de 2 weken vergadert, duurt je meekijkperiode doorgaans 3 weken:

  • Week 1:
    Fractieoverleg op maandagavond ter voorbereiding van de politieke markten en de raadsvergadering de week erop.
  • Week 2:
    Bijwonen van een of meer politieke markten op dinsdagavond en de raadsvergadering op woensdagavond.
  • Week 3:
    Fractieoverleg op maandagavond met een terugblik en evaluatie.

Je kijkt in deze periode mee met ons raadslid Susanne van den Beukel en eventueel ook met fractievertegenwoordigers Herman Groeneveld en Gerrit Jan de Wilde. Herman en Gerrit Jan zijn bevoegd om de ChristenUnie Hengelo te vertegenwoordigen bij politieke markten. Bij je aanwezigheid bij de politieke markten houden we waar mogelijk rekening met je interesses en kennisgebieden. 

Aanmelden?
Stuur een mail naar fractie@hengelo.christenunie.nl. Dan nemen we snel contact met je op om af te stemmen welke periode je mee gaat kijken.

Meer informatie over dit initiatief vind je op onze site.

Poster 'Geef geloof een stem'