Op een zonnige maandagmiddag in juni ging de fractie op bezoek bij GBTwente. Deze instantie ken je waarschijnlijk vooral vanwege de belastingaanslag die elk jaar op de mat valt. Maar wat gebeurt er eigenlijk met het geld dat je naar hen overmaakt? Hoe gaat GBTwente te werk? En met welke uitdagingen hebben ze te maken? Lees er alles over in dit artikel!
Eerst even een korte uitleg: GBTwente heft en int de gemeentelijke belastingen voor verschillende gemeenten in Twente. Dus ook voor Hengelo. Het geld dat dit oplevert wordt gebruikt voor zaken als het onderhoud van wegen, parken en straatverlichting, onderwijs en cultuur. Superbelangrijk dus. In Hengelo int GBTwente onder meer de onroerendezaakbelasting (je weet wel, van de veelbesproken WOZ-waarde), afvalstoffenheffing, rioolheffing en de hondenbelasting.
Minder kosten door samenwerking
GBTwente is een samenwerkingsverband dat in 2009 werd opgericht door de gemeenten Hengelo, Borne en Enschede. Het idee was om door deze samenwerking makkelijker kennis te delen, kwetsbaarheden te verminderen, de kwaliteit te verhogen en kosten te besparen. Een aantrekkelijk concept zo bleek. Want sindsdien zijn onder meer ook Losser, Haaksbergen, Almelo, Oldenzaal en Twenterand toegetreden tot het samenwerkingsverband. Daarnaast worden de belastingtaken ook voor de gemeenten Berkelland en Bronckhorst uitgevoerd.
De missie van GBTwente is de gemeentelijke belastingen persoonlijk en begrijpelijk te maken. De kerntaken zijn waarderen, innen en heffen van belastingen. Bij waarderen draait het vooral om de WOZ-waarde. In Hengelo worden elk jaar zo’n 46.000 panden, waarvan ruim 38.000 woningen, van een nieuwe waarde voorzien. Vroeger ging het personeel van GBTwente hiervoor de straat op. Tegenwoordig gebeurt de taxatie vooral via luchtfoto’s en geodata.
Omgaan met bezwaarschriften
De WOZ-waarde levert elk jaar weer verhitte discussies én een groot aantal bezwaarschriften op. Het afgelopen jaar was zelfs een piekjaar. Inwoners worden steeds mondiger. Daar komt bij dat er een wildgroei aan bureaus is die claimen dat ze inwoners hierbij kunnen helpen. Strengere regelgeving voor deze bureaus is in de maak. Want ze bezorgen de gemeenten en de rechtspraak veel extra werk en kosten daardoor de maatschappij veel geld.
Momenteel wordt er bij GBTwente in zo’n 8% van de gevallen bezwaar gemaakt tegen de WOZ-waarde. Ongeveer een kwart van deze bezwaarschriften wordt toegekend. Dat lijkt misschien veel, maar in de praktijk valt dat heel erg mee. Want dit betekent dat GBTwente, op een totaal van 280.000 getaxeerde objecten, in 97,5% van de gevallen een correcte waarde vaststelt. Een hoog percentage, maar GBTwente streeft er continu naar het nog beter te doen. Hiervoor zoekt GBTwente actief contact met de inwoners.
Wil je weten hoe GBTwente het de inwoners zo makkelijk mogelijk probeert te maken? Hoe deze organisatie omgaat met het dalende vertrouwen van burgers in overheidsinstanties? En welke uitdagingen er door de AVG op hun pad zijn gekomen? Lees dan de rest van het artikel op onze site.