40 meter hoge toren bij historische begraafplaats

11292021_begraafplaats.png
HermanGroeneveld2.jpg
Door Herman Groeneveld op 24 november 2021 om 20:30

40 meter hoge toren bij historische begraafplaats

Tijdens de raadsvergadering van 24 november stond de goedkeuring van het bestemmingsplan ‘Vooroorlogse wijken omgeving Heemafterrein Bornsestraat’ op de agenda. Een beladen en zwaar bediscussieerd plan met een achterliggend verhaal.

Als u uit Hengelo komt, zegt de Heemaf stoomfabriek u zeker nog iets. Voor de nieuwe Hengeloërs is een bezoek aan Oyfo een aanrader. Daar staan de grote, massieve machines van Heemaf.

Heemaf – een oude fabriek midden in Hengelo, op een industrieterrein waar ook grote schoonstenen bij hoorden. Wat heeft dit met het bestemmingsplan te maken? Ontwikkelaar Plegt Vos is van plan om naast de Oude Algemene Begraafplaats aan de Bornsestraat o.a. een 40 meter hoge woontoren te bouwen. Dit zorgde, wat heel begrijpelijk is, voor veel verzet. In de voorbereidingsfase hebben dan ook veel instanties zich er tegen uitgesproken zoals De Stichting Erfgoed Hengelo, de Rijksdienst Cultureel Erfgoed, Erfgoedvereniging ’Heemschut’, Gemeentelijke Adviescommissie Erfgoed en Vereniging Gemeenschappelijk Onderhoud. Zij hebben geadviseerd om geen woontoren te situeren op deze plek. Dit kan namelijk gevolgen hebben voor de bomen op de begraafplaats vanwege de schaduw, de wind en het veranderende waterpeil.

Een oud besluit
Voor ons als ChristenUnie is het Hengelose verleden waardevol en speelt het behoud van ons erfgoed een uitermate belangrijke rol bij de keuzes die we maken. We zijn dan ook altijd kritisch als er plannen voorbij komen die raken aan dit erfgoed. Vinden we de 40 meter hoge toren zo dicht op de oude begraafplaats gepast? Nee! Dit is ook ons een doorn in het oog.
Bij deze planvorming is echter geen sprake van een blanco situatie. Dat hebben we in de Politieke Markt van 9 november j.l. al duidelijk gemaakt. Dit plan heeft een verleden dat we helaas niet weg kunnen poetsen, want het besluit dat op deze plek een toren van 40 meter hoog mag worden gebouwd, is al in 2005 in het bestemmingsplan vastgelegd. De ChristenUnie was destijds de enige partij die tegen dit plan stemde. Ook toen al werd hiertegen een zienswijze ingediend, waar de raad destijds niets mee deed.
Als ChristenUnie hebben we gesprekken gevoerd, de zienswijzen en externe adviezen bestudeerd, een rondleiding op de begraafplaats en de omgeving gehad en oude archiefstukken boven tafel gehaald. Dit alles op zoek naar mogelijkheden hoe het anders kan.
Maar, afgezet tegen wat de ontwikkelaar daar nu al mag bouwen op basis van het bestemmingsplan uit 2005, zijn wij van mening dat er een acceptabele invulling komt van dit gebied met meer groen en minder verstening door bijvoorbeeld parkeerplaatsen. Ook is er in dit nieuwe plan meer aandacht voor het beschermde erfgoed zoals het voormalige HEIM-gebouw (de 'locomotief'). Zou de raad dit nieuwe aangepaste bestemmingsplan niet vaststellen, dan vallen we terug op het oude bestemmingsplan en kan Plegt Vos morgen een vergunning aanvragen voor een kwalitatief veel minder plan en dan staan we er nog slechter voor.

Ja, dit is zuur. Toch willen we als betrouwbare partij hier ook de waarheid vertellen en niet net doen alsof we het nog kunnen redden. Die trein heeft de raad helaas in 2005 al gemist. Daarom hebben wij de motie van raadslid Huis in ’t Veld ondanks alle sympathie voor het erfgoed niet gesteund en de motie van Burger Belangen wel, die oproept om de bomen op de begraafplaats tijdens de bouwfase extra in de gaten te houden en te beschermen. Na wederom een flink debat werd het bestemmingsplan unaniem vastgesteld.